Suurkuningas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suurkuningas
Taran Wanderer
Suomennoksen kansikuva.
Suomennoksen kansikuva.
Alkuperäisteos
Kirjailija Lloyd Alexander
Kieli englanti
Genre fantasia
Kustantaja Henry Holt and Company
Julkaistu 1968
Sivumäärä 288
ISBN 0-8050-1114-5
Suomennos
Suomentaja Ritva-Liisa Pilhjerta
Kansitaiteilija Eki Laakkonen, Anne Peränen
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 1991
Sivumäärä 294
ISBN 951-36-0138-2
Sarja: Prydainin kronikka
Edeltävä Taran vaeltaja
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Suurkuningas (engl. The High King) on yhdysvaltalaisen kirjailijan Lloyd Alexanderin vuonna 1968 julkaisema nuorten fantasiakirja, joka on viisiosaisen Prydainin kronikka -sarjan viides ja viimeinen osa. Gummerus julkaisi Ritva-Liisa Pilhjertan suomennoksen vuonna 1991.

Päätösosan kirjoittamista Alexander piti yhtenä vaikeimmista, ja hänen tiedetään liikuttuneen kyyneliin saatua tarinan vihdoin päätökseen. Alexanderin mukaan hän oli seitsemän vuoden mittaisen kirjasarjan kirjoittamisen aikana ehtinyt kiintyä luomaansa maailmaan ja hahmoihin, joista oli tullut hänelle "yhtä läheisiä kuin hänen oma perheensä."[1]

Suurkuningas palkittiin Newbery-mitalilla vuonna 1969.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taran palaa uskollisen Gurgin kanssa takaisin kotiinsa omien sukujuuriensa etsinnän jälkeen. Vaikka hän kuuleekin iloisia uutisia prinsessa Eilonwyn paluusta Monan saarilta, tilanne Prydainissa on muuttunut huonompaan suuntaan: Annuvinin kuolonherra Arawn on suorittanut hyökkäyksensä prinssi Gwydioniin, minkä johdosta mahtimiekka Dyrnwyn on kaapattu Arawnin toimesta. Kun sankareiden kokoontuessa Caer Dallbeniin toivoakseen saada vastauksen ennustajasialta Hen Weniltä keinon saada Dyrnwyn takaisin kokee suuren takaiskun Hen Wenin menettäessä lopullisesti kyvyn ennustaa, on jäljellä enää vain yksi vaihtoehto: Taranin ja hänen liittolaistensa on valmistauduttava sotaan ja taisteltava lopullisesta Prydainin herruudesta vastassaan Annuvinin pimeät voimat samalla kun Arawnin salakavala mahti on petollisesti työntynyt heidän keskuuteensa.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurkuninkaan ilmestymisen aikoihin David Wyatt kirjoitti yhdysvaltalaisessa kirja-arvosteluihin keskittyvässä Kirkus Reviews -lehdessä ylistävästi: "Viimeinen saattaa olla paras – eteneminen kohti lopullista vastakkainasettelua elämän ja kuoleman voimien välillä antaa tälle viimeiselle Prydain-seikkailulle vahvemman kehyksen ja tiukemman kudoksen kuin sen neljä edeltäjäänsä."[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lloyd Alexander Interview Transcript (englanniksi)
  2. "Newbery Medal and Honor Books, 1922–Present". Association for Library Service to Children (ALSC). American Library Association (ALA).
      "The John Newbery Medal". Association for Library Service to Children (ALSC). American Library Association (ALA).
  3. David Wyatt: THE HIGH KING by Lloyd Alexander. Kirkus Reviews, 1.3.1968. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.