Suomen kalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kirjasta.Luettelo Suomen kaloista on eri artikkeli.
Suomen kalat
Kirjailija Sakke Yrjölä, Hannu Lehtonen, Kari Nyberg
Kuvittaja Sakke Yrjölä
Kansitaiteilija Sakke Yrjölä (kuvat ja ulkoasu)
Kieli suomi
Genre tietokirja
Kustantaja Nemo
Julkaistu 2015
Ulkoasu sid.
Sivumäärä 271
ISBN 978-952-240-278-3
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Suomen kalat on vuonna 2015 ilmestynyt teos, jossa esitellään kaikki Suomessa esiintyvät kalalajit. Sen ovat kirjoittaneet Hannu Lehtonen, Kari Nyberg ja Sakke Yrjölä, jonka käsialaa ovat myös piirroskuvat, valokuvat ja kirjan ulkoasu. Kirjan kustantaja on Nemo.

Tekijöistä Sakke Yrjölä on graafikko ja kuvittaja, ja hän saalisti kuvitusta varten kaloja eri puolilta Suomea. Hannu Lehtonen on Helsingin yliopiston kalataloustieteen professori, ja Kari Nyberg on työskennellyt Helsingin yliopistossa tutkijana ja opettajana.[1]

Suurikokoinen kirja on tunnistusopas, mutta samalla siinä kerrotaan, miten kutakin lajia voi käyttää ruoanlaitossa. Niiden ohella kirjassa on artikkeleita muun muassa kalojen elinympäristöistä, iästä ja kasvusta, lisääntymisestä. Kirjan lopussa on sanasto ja käsitteet sekä paikkakunta- ja lajihakemisto.

Arviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomen kalat -teos on saanut kauttaaltaan myönteiset arviot. Jouni Tikkanen Suomen Luonto -lehdessä arvioi, että teoksesta muodostuu klassikko, ja Jukka Ruukki (Helsingin Sanomat) vertaa sitä sadan vuoden takaisiin klassikkokuviin Wilhelm von Wrightin teoksessa Skandinaviens fiskar ja Gösta Sundmanin teoksessa Finlands fiskar.

Erityistä huomiota moni arvioija kiinnittääkin juuri kirjan kuvitukseen. Esimerkiksi Ann-Mari Rannikko (Turun Sanomat) kirjoittaa: ”Yrjölän lajikuvitus on poikkeuksellinen: selkeitä piirroskuvia, jotka lähentelevät valokuvan tarkkuutta.” Vapaa-ajan kalastaja -lehden arviossa kiitetään: ”Teos on sisältönsä lisäksi onnistunut upeasti myös kuvituksensa ja piirrostensa osalta, minkä ansiosta se tarjoaa lukijalleen poikkeuksellisen näyttävän ja kokonaisvaltaisen elämyksen sekä samalla tietopaketin vesiemme kaloista.”[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kirjailijat, Nemo
  2. Suomen kalat Nemo. Viitattu 26.6.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]