Suomen ennätyskalarekisteri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen ennätyskalarekisteri on tietokanta, johon talletetaan tietoa suurimmista Suomesta pyydetyistä kalayksilöistä. Internetissä saatavilla olevaan luetteloon kerätään tietoja kaikista Suomen luonnonvesissä elävistä kalalajeista sekä neljästä rapulajista. Useimmille lajeille on määritelty vähimmäiskoko, jota suuremmat kalat pääsevät rekisteriin, esimerkiksi hauelle tämä on 16 kg, kivisimpulle 10 cm. Harvinaisimmille ei alamittaa ole, eikä kaikista lajeista ole vielä havaintoja tietokannassa.

Tietokantaan otetaan vain vuoden 2000 jälkeen saatuja kaloja, mutta myös vanhemmat ennätyskalat on esitelty verkkopalvelussa.

Tietokantaan otettavat havainnot arvioi ja hyväksyy asiantuntijoista koostuva lautakunta. Havaintojen luotettavuus luokitellaan raportoinnin tarkkuuden perusteella luokkiin A, B ja C. A-luokan kala on pakastettu kokonaisena tai kahtena palana ja lähetetty sellaisenaan tarkastettavaksi. Varsinaiseen Suomen ennätyskalojen listaan hyväksytään vain A- ja B-luokan havainnot.

Ennätyskalarekisteriä ylläpitävä Suomen ennätyskalalautakunta on lukuisten tahojen yhteishanke. Osallisina on harrastaja- ja ammattikalastajajärjestöjä, valtion tutkimuslaitoksia ja yliopistoja sekä sanoma- ja aikakauslehtiä. Lautakunta ei itse vastaanota yleisöhavaintoja, vaan havainnot lähetetään kalastajajärjestöille tai lehtien kalakilpailuihin.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.