Suomen Yrittäjänaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Suomen Yrittäjänaiset on valtakunnallinen järjestö, joka tekee vaikuttamistyötä yrittäjänaisten hyväksi. Suomen Yrittäjänaisten tavoitteena on edistää yrittäjänaisten tasa-arvoista asemaa yhteiskunnassa ja vaikuttaa yrittämistä kannustavaan päätöksentekoon Suomessa ja Euroopan unionissa.

Yrittäjänaisten kärkitavoitteena on pitkään ollut vanhempainvapaiden kustannusten tasa-arvoinen jakaminen. Naiset hoitavat perhevapaista yli 90 % ja tämän johdosta naisvaltaisilla aloilla kannetaan perheen ja työn yhteensovittamisen sekä niihin liittyvien kustannusten taakka.

Suomessa tasa-arvo on monissa asioissa jo pitkällä, mutta yhä

  • yrittäjistä naisia on vain noin 35 %
  • naisyrittäjistä 40 % ansaitsee alle 2 000 euroa kuukaudessa (miehistä 25 %)
  • start-up rahoituksesta vain noin 6 % ohjautuu naisten perustamille yrityksille
  • naisen euro on 84 senttiä ja työeläke-euro 69 senttiä
  • naiset pitävät perhevapaista yli 90 %

Yrittäjänaisten tavoitteena on edistää naisten yrittäjyyttä edistämällä naisten mahdollisuuksia.

Suomen Yrittäjänaisten päätavoitteet hallituskaudelle 2023 -2026 kiteytyvät kolmen teeman alle. Näitä ovat: yrittämisen kannattavuus, yrittäjän sosiaaliturva ja hyvinvointi, toimivat markkinat ja kannuste työllistää. Verotuksen on kaikin tavoin kannustettava riskinottoon ja yrittämiseen. Vakaan ja ennakoitavan toimintaympäristön kehittäminen luo pohjaa kasvulle ja yrittäjyydelle Jatkossa vastuu on kannettava laajemmin yhdessä. Yritystoimintaan kuulumattomat kulut, kuten perhevapaakustannukset tai sairaan lapsen hoidosta aiheutuvat kulut tulee maksaa yhteisestä, ei yrittäjän pussista. Nämä osaltaan raivaavat työllistämisen esteitä ja riskejä.  

Yrittäjänaisiin kuuluu noin 60 paikallisyhdistystä ja reilut 4000 jäsentä eri puolilla Suomea. Suomen Yrittäjänaiset on Euroopan suurin naisyrittäjien järjestö. Liitto on perustettu 4.10.1947.

Yrittäjänaiset tarjoaa jäsenilleen verkostoja, koulutuksia, jäsenetuja, kuten juridista neuvontapalvelua, virkistysmahdollisuuksia sekä ajankohtaistietoa. Lisäksi jäsenet löytävät paikallisyhdistystensä kautta arvokasta vertaistukea, virkistymistä, kulttuuririentoja sekä koulutusta. Yrittäjänaisten valtakunnallisia tapahtumia ovat syksyn Yrittäjänaispäivät sekä kevään vaihtuvilla teemoilla toteutetut seminaarit.

Suomen Yrittäjänaisten toimisto sijaitsee Helsingissä Vuorikadulla. Liiton puheenjohtaja on Katja Rajala (2023-). Edellinen puheenjohtaja oli Tiina Koski (2019–2022).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]