Sundansieppokäpinkäinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sundansieppokäpinkäinen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Vangat Vangidae
Suku: Sieppokäpinkäiset Hemipus
Laji: hirundinaceus
Kaksiosainen nimi

Hemipus hirundinaceus
(Temminck, 1822)

Katso myös

  Sundansieppokäpinkäinen Wikispeciesissä
  Sundansieppokäpinkäinen Commonsissa

Sundansieppokäpinkäinen (Hemipus hirundinaceus) on Etelä-Aasiassa elävä käpinkäisiin kuuluva varpuslintu.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kooltaan sundansieppokäpinkäinen on noin 13–15 cm. Koiras on päästään, selästään ja siivistään musta. Posket ja vatsa ovat lajilla valkoiset. Alaselässä on yksi leveä ja muutama kapeampi poikkiraita. Koiras sundansieppokäpinkäinen muistuttaa suuresti sieppokäpinkäistä (Hemipus picatus), joka kuitenkin eroaa valkoisen siipiraitansa perusteella. Naaras on hieman ruskehtavampi, mutta ei kuitenkaan yhtä ruskea kuin sieppokäpinkäisnaaras. Nuori sundansieppokäpinkäinen on vaalean ruskea ja höyhenpuvussa on raitoja.[2]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sundansieppokäpinkäistä tavataan Sundasaarten alueella eli Bruneissa, Indonesiassa, Myanmarissa, Malesiassa ja Thaimaassa.[1] Lajin elinympärstöä ovat sademetsät, mutta lajia tavataan myös soisissa mangrovemetsissä ja myös vuoristojen juurilla. Yleensä laji pysyttelee alueilla, jotka sijaitsevat alle 300 metrin korkeudella merenpinnasta. Ravintonaan laji käyttää hyönteisiä, joita se pyydystää ilmasta.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Hemipus hirundinaceus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 20.1.2014. (englanniksi)
  2. Craig Robson, Richard Allen: New Holland field guide to the birds of South-East Asia, s. 178. New Holland Publishers, 2005. ISBN 978-1843307464. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 6.4.2009). (englanniksi)
  3. Morten Strange: A Photographic Guide to the Birds of Southeast Asia, s. 227. Princeton University Press, 2000. ISBN 978-0-691-11494-1. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 6.4.2009). (englanniksi)
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.