Sumujen silta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sumujen silta
Waterloo Bridge
Ohjaaja Mervyn LeRoy
Käsikirjoittaja
Tuottaja Sidney Franklin
Säveltäjä Herbert Stothart
Kuvaaja Joseph Ruttenberg
Leikkaaja George Boemler
Tuotantosuunnittelija Cedric Gibbons
Pukusuunnittelija Adrian
Lavastaja Cedric Gibbons
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Netflix
Ensi-ilta
Kesto 108 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 1 164 000 dollaria
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Sumujen silta (engl. Waterloo Bridge) on Mervyn LeRoyn ohjaama yhdysvaltalainen elokuva vuodelta 1940. Tuotantoyhtiö Universal Pictures tuotti elokuvasta ensimmäisen, James Whalen ohjaaman version vuonna 1931 nimellä Waterloo Bridge (Kultaa kadulta), joka perustuu Robert E. Sherwoodin Broadway-näytelmään Waterloo Bridge vuodelta 1930. MGM osti elokuvan oikeudet Universalilta ja tuotti siitä kaksi elokuvaversiota: vuoden 1940 version (Sumujen silta) ja vuoden 1956 version (Gaby).

Käsikirjoitusta tehtäessä näytelmää on siistitty melko paljon. Taitavasti ohjattuun elokuvaan ohjaaja Mervyn LeRoy on saanut herkkyyttä ja koskettavuutta, mutta erityisest Vivien Leigh'n roolisuorituksen ansiosta se on saanut paikkansa suosittujen klassikkoelokuvien joukossa.[1]

Sumujen sillan pääosissa ovat Vivien Leigh ja Robert Taylor. Kyseessä oli Leigh'n ensimmäinen elokuvarooli Tuulen viemää -elokuvan jälkeen. Leigh ja Taylor pitivät elokuvaa henkilökohtaisena suosikkinaan.

Elokuva on yksinkertainen tarina menetetystä ja saavutetusta rakkaudesta. Balettitanssija ja brittiupseeri tapaavat sattumalta ensimmäisen maailmansodan ilmahyökkäyksen aikana Lontoossa Waterloon sillalla. He rakastuvat ja lupaavat toisilleen menevänsä naimisiin. Nainen ryhtyy prostituoiduksi luullessaan virheellisesti miehen kuolleen sodassa.

Sille esitettiin kahta Oscar-palkintoa: parhaasta musiikista ja parhaasta kuvauksesta. Elokuva oli myös taloudellinen menetys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kino Klassikko : Sumujen silta Yle Teema Vintti. 12.1.2010. Viitattu 10.7.2011.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Sumujen silta.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.