Sulo Strömberg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sulo Strömberg (19412012) oli kerimäkeläinen historian ja arkeologian harrastaja.

Jäätyään 1991 eläkkeelle tielaitoksen työnjohtajan tehtävistä Strömberg omistautui kotiseudun historian tutkimiseen ja tallentamiseen muun muassa haastattelemalla vanhoja paikkakuntalaisia ja nauhoittamalla heidän tarinoitaan.

Strömberg sai useita huomionosoituksia ja kunniamainintoja tekemästään tärkeästä dokumentointityöstä. Tutkimuksen kohteina ovat olleet erityisesti Etelä-Savon ja Karjalan kallioihin ja kiviin hakatut rajamerkit 1500–1800-luvuilta, muistohakkaukset, kuppikivet ja jäätiet. Valokuvanäyttely Hakattu historia on kiertänyt eri puolilla Suomea ja jääteistä kertova näyttely Valkeat tiet on ollut esillä Savonlinnan maakuntamuseossa. Strömbergin kokoama haastattelu- ja muu aineisto on talletettuna Joensuun yliopiston arkistoissa.

Strömbergin tutkimuksista ja keräämästä aineistosta on julkaistu kolme kirjaa. Hänen kokoamansa Kerimäen ja Savonrannan kyliä kiertämässä. Tarinoita Paasveden pirusta ja pohuista ilmestyi 2006. Jorma Julkusen kirja Sulo Strömbergin matkassa itärajalla - Rajahakkauksia neljältä vuosisadalta ilmestyi 2011. Jussi Virratvuoren toimittama Kiveen hakattu historia - Sulo Strömberg Kerimäen ja Puruveden alueen historiatiedon etsijä ja kerääjä ilmestyi itsenäisyyspäiväksi 2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.