Sukupuolentutkimuksen seura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sukupuolentutkimuksen seura (ent. Suomen Naistutkimuksen seura ry, Sällskapet för kvinnoforskning i Finland r.f.) eli SUNS on suomalainen tieteellinen seura, sukupuolentutkimuksen ja -tutkijoiden etujärjestö. Se edistää ja tekee tunnetuksi nais- ja sukupuolentutkimusta Suomessa. Seura julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää lehteä, ja järjestää vuosittain Sukupuolentutkimuksen päivät -tapahtuman.

Nykyisin se sijaitsee Helsingin yliopiston sukupuolentutkimuksen oppiaineen sisällä, ja puheenjohtaja on Turun yliopiston edustaja Hanna Ylöstalo . Seuraan kuului vuonna 2012 noin 600 jäsentä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukupuolentutkimuksen seura perustettiin Suomen Naistutkimuksen seuran nimellä vuonna 1988, ja samana vuonna se alkoi julkaista Naistutkimus–Kvinnoforskning -nimistä lehteä, joka on Suomen ainoa alan tieteellinen julkaisu. Lehti ilmestyi Tampereen Tutkijanaiset ry.:n julkaisemana vuoden 1988 loppuun saakka, jonka jälkeen SUNS otti sen julkaisemisen alleen. Vuodesta 2014 eteenpäin lehteä on julkaistu nimellä Sukupuolentutkimus–Genusforskning.[1]

Ensimmäiset Naistutkimuspäivät järjestettiin vuonna 1989. Nykyisin Sukupuolentutkimuksen päivät -nimellä järjestettävä tapahtuma on vuotuinen, se järjestetään vuosittain eri kaupungissa. Tapahtumassa palkitaan Vuoden Naistutkimuksen teko.

Toiminta ja yhteistyö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SUNS:in johdossa on johtokunta, joka koostuu suomalaisten sukupuolentutkimuksen yksiköiden ja -yhteisöjen edustajista sekä opiskelijoista. Puheenjohtajan pesti kiertää eri yliopistojen edustajien välillä, ja se vaihtuu kahden vuoden välein.

SUNS toimii yhdessä suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen sukupuolentutkimuksen yksiköiden, naistutkimuksen yliopistoverkosto HILMAn, naisjärjestöjen. Seuran yhteistyötahoja ovat myös opetushallinto, Sosiaali- ja terveysministeriön alainen Tasa-arvo yksikkö (TASY), sekä Tasa-arvoasiain neuvottelukunta (TANE).

Sen yhteistyökumppaneihin kuuluvat myös tieteelliset seurat Suomen Miestutkimuksen Seura (SUMS) Suomen Queer-tutkimuksen Seura (SQS).

Jäsenyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukupuolentutkimuksen seura on jäsen muun muassa Tieteellisten Seurain Valtuuskunnassa (TSV), NYTKIS-järjestössä (Naisjärjestöt yhteistyössä – Kvinno-organisationer i Samarbete), Tieteellisten Seurain Valtuuskunnassa, sekä Pohjoismaisessa Naistutkimusyhdistyksessä (Nordisk förening för kvinno- och könsforskning).

Kansainväliset yhteistyötahot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SUNS on EU:n naisjärjestöjen kattojärjestö European Women’s Lobby:n sekä AOIFE:n, yleiseurooppalaisen naistutkimusyhteistyön järjestön tarkkailijajäsen, ja seura osallistui EU-maiden naistutkimusyhdistys WISE:n (Women’s international studies Europe) toimintaan. Lisäksi se toimii Pohjoismaisen Ministerineuvoston alaisen naistutkimusinstituutin (Nordiska institutet för kvinno- och könsforskning - NIKK) kanssa tiiviissä yhteistyössä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. sunsseura: Suomen Naistutkimuksen Seurasta tulee Sukupuolentutkimuksen seura Sukupuolentutkimuksen seura. 29.11.2013. Viitattu 11.4.2024.
  2. Marjo Kolehmainen: Seuraesittelyssä: Suomen Naistutkimuksen Seura. Elore, 1.12.2004, 11. vsk, nro 2. doi:10.30666/elore.78470. ISSN 1456-3010. Artikkelin verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]