Sukasuut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sukasuut
Sukasuu (Gonostoma denudatum)
Sukasuu (Gonostoma denudatum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Sukasuukalat Stomiiformes
Heimo: Sukasuut
Gonostomatidae
Gill, 1893
Suvut[1]
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Sukasuut Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Sukasuut Commonsissa

Sukasuut (Gonostomatidae) on sukasuukaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan syvistä vesistä kaikista lämpimistä ja lauhkeista valtameristä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat sukasuiden heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu mioseenikaudelle. Nykyään sukuun luetaan kuuluvaksi lähteestä riippuen 5–8 sukua ja 23–31 lajia. Lajeja ovat muun muassa sukasuu (Gonostoma denudatum) ja huntusukasuu (Cyclothone microdon). Ruumiinrakenteeltaan sukasuulajit ovat pitkänomaisia. Kooltaan heimon kalat ovat 2–36 cm pitkiä. Tyypillisiä piirteitä ovat suuri suu, pienet tai keskikokoiset silmät, lyhyt ja selän keskivaiheilla sijaitsevat selkäevä ja pitkä peräevä. Eräillä sukausuilla on myös rasvaevä. Ruumiissa on valoa tuottavia elimiä. Toisin kuin eräillä muilla bioluminoivilla kaloilla, sukasuiden valo ei ole bakteerien tuottamaa, vaan ne tuottavat bioluminesenssin itse. Väriltään sukasuulajit ovat useimmiten mustia tai tummanruskeita. Monilla lajeilla koiraat ja naaraat ovat erinäköisiä ja osa on hermafrodiitteja.[1][2][3][4]

Levinnesisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukasuulajeja tavataan Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä. Ne elävät tyypillisesti 300–3 000 metrin syvyydessä. Sukasuut ovat yksilöluvultaan maailman runsaimpia selkärankaisia. Cyclothone-sukuun arvioidaan kuuluvan jopa tuhat biljoonaa (miljoona miljardia) yksilöä.[5] Sukasuiden ravintoa ovat muut kalat, äyriäiset, salpat ja mustekalat.[2][1][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 208. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 31.05.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Gonostomatidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 31.5.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Gonostomatidae (PDF) FAO. (englanniksi)
  4. a b Dianne J. Bray & Martin F. Gomon: Gonostomatidae Fishes of Australia. Viitattu 31.05.2013. (englanniksi)
  5. Broad, William J.. "An Ocean Mystery in the Trillions", The New York Times, 2015-06-29. Luettu 2016-05-07. 
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.