Salpat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Salpat
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Vaippaeläimet Urochordata
Luokka: Salpat
Thaliacea
Nielsen, 1995
Lahkot
Katso myös

  Salpat Wikispeciesissä
  Salpat Commonsissa

Salpat (Thaliacea) on vaippaeläimiin kuuluva luokka. Niitä on aiemmin kaikkia kutsuttu meritynnyreiksi.[1] Salpat ovat merieläimiä. Toisin kuin alustaan kiinnittyineinä elävät sukulaisensa meritupet salpat uivat vedessä paikasta toiseen.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salpat jaetaan kolmeen lahkoon. Tulitelojen (Pyrosomida) lahkon koloniat liikkuvat veden mukana hitaasti pyörien. Varsinaisten salpojen (Salpida) ja meritynnyreiden (Doliolida) lahkoihin kuuluvat salpat elävät joko yksitellen tai kolonioissa, jotka voivat olla useita metriä pitkiä. Kaikki salpat suodattavat ravintonsa vedestä. Salpat pumppaavat vettä ruumiinsa läpi ohjaillen vesisuihkuilla uintiaan. Salpoilla on toukka- ja aikuisvaiheen lisäksi kaksi muuta kehitysvaihetta, jolloin ne muodostavat runkokuntamaisia ryhmiä.[2] Niiden toukilla on vähäinen selkäjänteen aihe, mutta aikuisissa on tuskin mitään joka viittaisi niiden selkäjänteisiin sukulaisiin.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salpoja esiintyy enimmäkseen laajojen merivirtojen alueella. Nopeasti lisääntyvinä eliöinä ne voivat muodostaa suuria parvia. Useita salpalajeja esiintyy Australian rannikon tuntumassa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biologian sanakirja. Otava, 2001. ISBN 951-1-17618-8.
  2. Maailman luonto:Eläimet:Selkärangattomat, WSOY 2000
  3. Thaliacea dcceew.gov.au. Viitattu 31.12.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]