Strahov-stadion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Velký strahovský stadion
Rakennuksen tiedot
Sijainti Tšekki Praha
Koordinaatit 50°4′49″N, 014°23′16″E
Avattu 1926
Laajennettu 1948, 1975
Kenttä nurmi
Katsojakapasiteetti

240 000 (56 000 katettua istumapaikkaa)

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Strahov-stadion (tšek. Velký strahovský stadion) on Tšekin tasavallan pääkaupungissa Prahassa sijaitseva stadion. Se sijaitsee kaupungin länsiosassa Strahovin kaupunginosassa ja stadionille mahtuu yhteensä 240 000 katsojaa. Strahov-stadion on maailman suurin stadion ja Indianapolisin moottoriradan jälkeen maailman toiseksi suurin urheilulaitos yleisökapasiteetilla mitattuna. Stadionilla ei ole lainkaan juoksuratoja ja sen pinta-ala on 63 500 neliömetriä. Esimerkiksi Helsingin olympiastadionin pinta-ala on 19 984 neliömetriä.[1]

Stadionia ei käytetä enää nykyään urheilutapahtumiin, vaan se on toiminut 1990-luvulta lähtien pop- ja rock-konserttien näyttämönä. Siellä ovat esiintyneet muun muassa The Rolling Stones, Pink Floyd ja U2. Normaalisti stadion palvelee Sparta Prahan jalkapallojoukkueen harjoituskeskuksena. Sen nurmikentälle on sijoitettu kuusi normaalikokoista jalkapallokenttää ja kaksi futsalkenttää.

Strahov-stadion avattiin puurakenteisena vuonna 1926, kuusi vuotta myöhemmin valmistuivat betonirakenteiset katsomot. Myöhempiä laajennuksia tehtiin vuosina 1948 ja 1975. Se rakennettiin alun perin Sokol-liikkeen joukkovoimistelutapahtumia varten. Kommunistihallinon aikana toisen maailmansodan jälkeen stadionilla järjestettiin vastaavaa joukkoliikuntaa Spartakiadeissa.

  1. Olympiastadionin uudistamissuunnitelmat Urheilutoimittajien liitto. Viitattu 16.8.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Strahov Stadium