Steven Jay Russell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Steven Jay Russell (s. 14. syyskuuta 1957) on yhdysvaltalainen huijari ja naamioituja, joka on karannut vankilasta useita kertoja. Hänet tunnetaan myös lempinimillä Houdini ja King Con, ja hänen ÄO:nsa on 163.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konservatiivinen perhe Virginia Beachilta adoptoi Steven Jay Bashamin, joka sittemmin sai adoptioperheensä sukunimen. 1970-luvulla Russell oli sekä poliisi että perheellinen, ja hän eli melko tavallista elämää Virginiassa. Russell käytti osan ajastaan biologisen äitinsä etsimiseen. Hän käytti apunaan viranomaistyön tietokantoja.

Russell huijasi tiensä White Swan Foodservice -nimisen ruokapalvelun myyntipäälliköksi Texasin Houstoniin vakuuttamalla Ronald Elmquistin, silloisen toimitusjohtajan, loistavilla tutkinnoillaan ruokapalveluiden johdosta. Todellisuudessa hän ei ollut koskaan suorittanut alan tutkintoa.

Kun paljastui että Russell on homoseksuaali, hän menetti työnsä White Swanissa. Sen jälkeen hän ehti kuitenkin vakuuttaa kaksi muuta ruoka-alan toimitusjohtajaa pätevyydestään ennen kuin paljastui lopullisesti huijariksi. Hänet pidätettiin myös siveettömästä käytöksestä Houston Parkin puistosta, joka tunnettiin homomiesten kohtauspaikkana. Tämä oli alku hänen rikolliselle elämälleen.

Vankilapaot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Russellilla on ollut vähintään 14 eri peitenimeä. Pakojensa aikana hän on naamioitunut muun muassa tuomariksi, poliisiksi, lääkäriksi ja yleismieheksi. 21. toukokuuta 1993 Russell pääsi ulos Houstonissa sijaitsevasta Harrisin piirikunnan vankilasta hankkimissaan siviilivaatteissa. Jälkeenpäin hän tekaisi väärennetyt suositukset ja sai töitä North American Medical Managementin rahoitusjohtajana. Hän kavalsi yhtiöltä tuhansia dollareita. Vuonna 1995 hän jäi kiinni vakuutusalan huijarina, ja hänet lähetettiin takaisin Harrisin piirikunnan vankilaan. Siellä hän tapasi elämänkumppaninsa Phillip Morrisin.

Vuonna 1996 Harrisin piirikunnassa Russell esiintyi tuomarina ja laski omat takuunsa 900 000 dollarista 45 000 dollariin, jotka hän välittömästi maksoi. Hänet pidätettiin 10 päivää myöhemmin Floridasta, josta hänet lähetettiin takaisin Texasiin. Samana vuonna hän alkoi ottaa vankilan taidetunteja. Joka tunti hän nappasi vihreän tussin ja piilotti sen sänkynsä alle. Lopulta hänellä oli tarpeeksi tusseja, jotta hän pystyi värjäämään vankila-asunsa vihreäksi. Koska kaikki vankilan lääkealan ammattilaiset pitivät vihreitä univormuja, Russell yksinkertaisesti käveli ulos vankilasta esiintyen lääkärinä.

Vuonna 1998 Russell oli jälleen Harrisin piirikunnassa. Tällä kertaa hän oli suorittamassa 45 vuoden tuomiota varastettuaan 800 000 dollaria houstonilaiselta yhtiöltä, joka hallinnoi lääkealan rahoituksia. Russell sai myös 20 lisävuotta aikaisemmasta paostaan. Hän sai myöhemmin siirrettyä Phillip Morrisin Dallasin piirikunnan vankilaan, josta hän yritti vapauttaa tämän.

Vankilassa Russell alkoi suunnitella kaikkein uskaliainta pakoaan. Hän alkoi lukea vankilassa kirjoja AIDSista ja HI-viruksesta. Hän alkoi myös ottaa laksatiivia saadakseen itselleen AIDSin oireita. Russell käytti vankilan kirjoituskonetta väärentääkseen lääketieteellisen todistuksen siitä, että hän kärsi kyseisestä sairaudesta, ja vakuutti sillä lääkärit "terveydentilastaan" 24. helmikuuta. 13. maaliskuuta hän sai vankilan lääkärin uskomaan, että "tilanteen vaatima ehdonalainen vapaus" Houstonin sairaalaan oli myönnetty samaisena päivänä. Päästyään vapaaksi Russell esiintyi lääkärinä ja ilmoitti vankilaan kuolleensa AIDSiin.

Maaliskuun 20. päivä Russell esiintyi virginialaisena miljonäärinä, ja yritti saada 75 000 dollarin lainan NationsBankilta Dallasissa. Kun pankkivirkailijat tulivat epäileväisiksi ja hälyttivät poliisin, Russell teeskenteli sydänkohtauksen ja hänet kuljetettiin sairaalaan. FBI määräsi hänet vartiointiin, mutta Russell onnistui teeskentelemään FBI:n agenttia matkapuhelimellaan ja määräsi vartijansa lähtemään pois. Russell käveli ulos sairaalasta ja jahti alkoi taas.

Russell pidätettiin 7. huhtikuuta 1998 Fort Lauderdalessa kun hän oli kävelemässä autolleen. Hänet lähetettiin jälleen kerran Texasiin, tällä kertaa 144 vuoden vankeuteen. Russellin teoreettinen vapautumispäivä on 12. heinäkuuta 2140, mikä tarkoittaa, ettei hän tule enää koskaan vapautumaan. Lukuisten pakojensa ja rikostensa takia Russell suorittaa rangaistustaan Polunsky Unit -vankilan eristyssellissä.

Russell mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Discovery Channel on esittänyt Russellista 43 minuutin pituisen dokumentin vuonna 2011. Kyseessä on I (Almost) Got Away with It -sarjan kolmannen tuotantokauden yhdeksäs jakso nimeltään Got a Boyfriend to Support.[1]

Vuonna 2009 hänestä tehtiin myös elokuva nimeltä I Love You Phillip Morris, jossa Russellia esitti Jim Carrey ja Phillip Morrisia Ewan McGregor.

Steve McVicker on kirjoittanut Russellista samannimisen kirjan vuonna 2003.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]