Stenansiktet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stenansiktet
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Jan Halldoff
Käsikirjoittaja Bengt Forslund
Jan Halldoff
Tuottaja Inge Ivarson
Säveltäjä Gugge Hedrenius
Kuvaaja Lasse Björne
Pääosat Jan Blomberg, Per Eklöv, Leif Möller, Ann-Mari Adamsson-Eklund
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ruotsi
Tuotantoyhtiö Swedish Filmproduction International, Inge Ivarson Filmproductions
Ensi-ilta 1973
Kesto 93 min
Alkuperäiskieli ruotsi
Aiheesta muualla
IMDb

Stenansiktet on ruotsalainen mustaa huumoria sisältävä draamaelokuva vuodelta 1973. Sen on ohjannut Jan Halldoff, joka laati myös elokuvan käsikirjoituksen yhdessä Bengt Forslundin kanssa. Pääosaa, epäviihtyisän betonilähiön suunnittelijoita murhaamaan ryhtyvää sosiaalityöntekijä Harrya esittää Jan Blomberg. Elokuvaa ei ilmeisesti ole esitetty Suomessa.

Elokuvan Stenansiktet (suom. Kivikasvo) tuotti seksiaiheisista elokuvistaan kuten Rakkauden kieli tunnettu Inge Ivarson. Tuottajalleen epätyypillinen elokuva kuvattiin 1960-luvulla rakennetussa Skärholmenin lähiössä Tukholmassa.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liehulahkeisten teinipoikien jengi maleksii Tukholman betonilähiössä, juo olutta, ahdistelee naisia, varastaa heidän laukkujaan ja herättää yleistä pahennusta. Sosiaalityöntekijä Harry on muuttanut hiljattain alueelle ja menettänyt pienen poikansa tämän pudottua keinusta asfaltille. Vaimo on joutunut tapauksen takia psyykkiseen sairaalaan. Lähiöelämään pettynyt Harry joutuu nuorisojengin ahdistelemaksi ja saa hullun idean. Hän palkkaa jengin kidnappaamaan betonilähiöstä vastuussa olevia byrokraatteja ja toimittamaan uhrit hänen kotiinsa, jossa hän voi tappaa heidät omin käsin. Muuan kunnallisneuvos hukkuu Harryn kylpyammeeseen ja päätyy variksenpelättimeksi lähiön torille. Alueen arkkitehti muurataan oman luomuksensa sisään.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruotsalaiset kriitikot tyrmäsivät elokuvan lähes järjestään. He kutsuivat sitä muun muassa ”köyhän miehen Kellopeliappelsiiniksi” ja pitivät sitä huonona puheenvuorona lähiökeskusteluun. Aiheen käsittelyä pidettiin asenteellisena, naiivina ja pinnallisena.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Once Upon a Time in Sweden: Stenansiktet (The Stone Face, 1973), Ninja Dixon -blogi 28.5.2012, viitattu 2.4.2015. (englanniksi)
  2. Stenansiktet (1973), Svensk filmdatabas, viitattu 2.4.2015.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Stenansiktet