Stena-konserni

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Stena-konserni on ruotsalainen monialayritys, johon kuuluu kolme emäyhtiötä: Stena Metall AB, Stena Sessan AB ja Stena AB. Konsernin kotipaikka on Ruotsin Göteborg ja sen omistaa kokonaan Olssonin perhe. Toimitusjohtajana toimii perustajan poika Dan Sten Olsson. Stena on yksi maailman johtavista varustamoista matkustaja-, irtolasti- ja rahtiliikenteessä. Stena harjoittaa myös tytäryhtiöidensä avulla kiinteistö- ja kierrätysliiketoimintaa.

Stena AB[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stena AB:n tytäryhtiöiden joukossa on

 • Stena Line on eurooppalainen autolauttayritys, joka liikennöi Itämerellä, Pohjanmerellä ja Irlanninmerellä. Sen toimitusjohtajana toimii Gunnar Blomdahl.
 • Stena Drilling on merenalaisia porauksia urakoiva yritys, jonka konttori sijaitsee Aberdeenissa. Vuonna 2006 sillä oli 665 työntekijää ja sen liikevaihto oli 4 510 000 kruunua. Yrityksen toimitusjohtajana on Tom Welo.
 • Stena Rederi AB ylläpitää ja koordinoi laivaliikennetoimintoja Stena AB:ssä.
 • Stena RoRo AB rakennuttaa, ostaa, myy ja vuokraa roro-aluksia. Monet Stena Linen laivoista omistaa Stena RoRo. Sillä on 200 työntekijää ja sen liikevaihto vuonna 2006 oli 592 miljoonaa kruunua. Christer Schoug on ollut toimitusjohtajana 15. toukokuuta 2006 lähtien.
 • Stena Bulk hoitaa maailmanlaajuista säiliöalusliikennettä; sillä on 225 työntekijää ja sen liikevaihto oli 2006 4 375 000 kruunua. Ulf G. Ryder toimii toimitusjohtajana.
 • Stena Teknik edustaa Stena-konsernin laivanrakennus ja laivojen muutostöiden asiantuntemusta. Sillä on 14 työntekijää ja sen tekninen johtaja on Harry Robertsson.
 • Northern Marine Management on laivojen hallinnointi- ja miehitystoimisto. Sen pääkonttori on Glasgow'ssa ja sillä on 6 811 työntekijää. Vuonna 2006 sen liikevaihto oli 146 miljoonaa kruunua. Toimitusjohtajana on Kenneth MacLeod.
 • Stena Property omistaa kiinteistöjä 2,1 miljoonan neliömetrin edestä ja hallinnoi 300 000 neliömetrin edestä Ruotsissa, Alankomaissa, Ranskassa ja Kiinassa. Vuonna 2006 sillä oli 283 työntekijää liikevaihdon ollessa 2 164 000 kruunua. Nykyinen Stena Fastigheterin (liiketoiminnan ruotsalaisen osan) toimitusjohtaja on Christel Armstrong Darvik. Peter de Ligt on toimitusjohtajana Stena Realtyssä, joka toimii Ruotsin ulkopuolella.
 • Stena International B.V. on hollantilainen kiinteistöjä omistava tytäryhtiö.
 • AB Stena Finans on koko Stena-konsernin kassa ja hallinto kokonaisuus. Sillä on konttori sekä Göteborgissa että Sveitsissä. Stena Finansilla on 74 työntekijää ja se käytti 7 800 miljoonan kruunun edestä pääomia vuonna 2006. Svante Carlsson on sen talousjohtaja.
 • Stena Adactum hankkii ja kehittää muita yrityksiä. Se työllistää 833 ihmistä ja sen liikevaihto 2006 oli 1 695 000 kruunua. Toimitusjohtajana on Martin Svalstedt.

Stena Sessan AB[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sessanlinjen (Sessan Line) eli G.F.L. (Göteborg-Fredrikshavns Line) ostettiin Stenalle 1980. Se lopetti siihen saakka Kattegatissa vallinneen ankaran kilpailun Sessan Linen ja Stena Linen välillä. Yksi sen tytäryhtiö on Concordia Maritime AB, joka liikennöi 14 nykyaikaisella säiliöaluksella. Se on pörssiyhtiö, jonka osakkeista 6 000 omistaa sen perustajaosakas Stena Sessan AB.

Stena Metall AB[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stena Metall kierrättää ja käsittelee metalleita, paperia, elektroniikkaa, ongelmajätteitä ja kemikaaleja. Sen liiketoimintaan kuuluu myös kansainvälinen kauppa teräksellä, metalleilla ja öljyllä. Se on Stena-konsernin vanhin osa, sillä se on perustettu 18. marraskuuta 1939. Sillä on liiketoimintaa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa, Puolassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.

Suomessa Stena tarjoaa palvelut tehokkaan kuljetusverkon ja 15 oman toimipisteen ja yli 400 vastaanottopisteen voimin. Stena Technoworld Oy on erikoistunut sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tietoturvalliseen kuljettamiseen, tuhoamiseen ja materiaalien kierrätykseen. Stena Metalli Oy on erikoistunut keräämään ja kierrättämään mm. autoja ja metalleja.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stena-ryhmä alkoi kehittyä vuonna 1939, kun Sten Allan Olsson perusti liikkeen nimeltään Sten A Olsson Metallprodukter, joka nyttemmin tunnetaan nimellä Stena Metall. Hän otti Svenska Handelsbankenista 25 000 kruunun lainan saaden takaajiksi isänsä ja setänsä. Vuonna 1941 hän osti Maskinaffären Generator AB:n, joka myi käytettyjä höyrykattiloita ja koneita. Kun kysyntä ylitti tarjonnan, hän alkoi valmistaa niitä.

Vuonna 1946 hän meni Englantiin ja osti kaksi troolaria ja kaksi miinanraivaajaa. Troolareissa oli höyrykoneet ja miinanraivaajissa dieselmoottori. Höyrykoneet myytiin ja miinanraivaajat romutettiin, ja troolarit muutettiin rahtilaivoiksi. Tämä oli Stenan laivaston alku. Vuonna 1962 Sten Olsson vuokrasi laivan liikennöimään Göteborgin ja Tanskan Skagenin väliä, myöhemmin Göteborgin ja Frederikshavnin väliä. Tämän jälkeen on luotu lukuisia lauttayhteyksiä Euroopassa. Pienestä alusta kasvoi nykyinen Stena Line.

Stenan toinen alue merenkulunpiirissä on roro-liikenne, joka alkoi 1977. Stena Offshore perustettiin 1976 ja se kasvoi kunnes vuonna 2000 myytiin 37 miljardilla kruunulla. Porauslaivasto jäi ja sitä hoitaa nykyisin Stena Drilling. Stena Bulk perustettiin 1982, Concordia Maritime 1984 ja Stena Fastigheter 1981. Stena AB on ostanut Sessanlinjenin ja Scandlines AB:n. Pörssinoteeratuista yrityksistä Stenalla on osake-enemmistö seuraavista: Envac, Gislaved Folie, S-Invest, Ballingslöv ja Gunnebo AB.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]