Stanisław Moniuszko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Stanisław Moniuszko
Stanisław Moniuszko
Stanisław Moniuszko
Henkilötiedot
Syntynyt5. toukokuuta 1819
Ubiel
Kuollut4. kesäkuuta 1872 (53 vuotta)
Varsova, Puola
Ammatti säveltäjä
Muut tiedot
Aktiivisena 1800-luku
Merkittävät teoksetHalka
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Stanisław Moniuszko (5. toukokuuta 1819 Ubiel, Minskin kuvernementti4. kesäkuuta 1872 Varsova, Puola) oli puolalainen säveltäjä, jonka merkittävää tuotantoa ovat erityisesti oopperat[1].

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moniuszko syntyi Ubielissa lähellä Minskiä. Hän kiinnostui musiikista varhain ja aloitti vuonna 1837 Berliinissä sävellys- ja kuoronjohto-opinnot Karl Rungenhagenin johdolla. Berliinistä palattuaan hän sai urkurinviran Vilnassa.lähde?

Moniuszko teki elämänsä aikana useita matkoja Pietariin. Hän antoi myös opetusta César Cuille. Moniuszko kuoli Varsovassa, ja hänet haudattiin Powązkin hautausmaalle.lähde?

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Moniuszkon tuotantoon kuuluu sadoittain Puolan laulukirjallisuuden parhaimmistoon kuuluvia lauluja, ensimmäiset kirjailija Adam Mickiewiczin runoihin. Moniuszkon tunnetuimpia lauluja on Prząśniczka, suomeksi 'Kehrääjä'.[2] Lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu muun muassa balettimusiikkia, pianokappaleitalähde?

ja puolankielisiä oopperoita, kuten Straszny dwór (Kummituskartano/Henkien talo, 1864) ja Halka (1847)[1]. 

Kaksi jousikvartettoaan hän sävelsi opiskeluaikana (1837—1839, painettu 1909), ja ne ovat siten vielä tyylillisesti kehittymättömiä. Ensimmäisen kvarteton kolmas osa perustuu valssin ja masurkan yhdistelmään, ja sen finaalissa, "Un ballo campeste" ('Maalaistanssi'), hän on käyttänyt puolalaista hayduk-tanssia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Veijo Murtomäki: Kamarimusiikki Itä-Euroopan maissa: Puola Musiikinhistoriaa verkossa, Muhi. 2016. Sibelius-akatemia. Viitattu 24.8.2018.
  2. Veijo Murtomäki: 4. Puola (Archive.org) Musiikinhistoriaa verkossa, MuHi. 1.8.2014. Siba.fi, Sibelius-Akatemia. Arkistoitu 24.8.2018. Viitattu 24.8.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä säveltäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.