Spoleton festivaali

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Yhdysvalloissa pidettävää festivaalia. Spoleton festivaali Italiassa, katso Festival dei Due Mondi.

Spoleton festivaali (engl. Spoleto Festival USA) on Yhdysvalloissa pidettävä vuotuinen 17-päiväinen taidetapahtuma, jolla tuotetaan oopperaa ja esitetään tanssia, teatteria, klassista eurooppalaista musiikkia ja jazzia. Festivaali pidetään Charlestonissa Etelä-Carolinassa touko-kesäkuun vaihteessa. Spoleton festivaalin perustivat 1977 Gian Carlo Menotti, Christopher Keene ja muutama muu yhdysvaltalaiseksi vastineeksi Italian Spoletossa pidettävälle festivaalille Festival dei Due Mondi ("Kahden maailman festivaali").

Charleston valittiin festivaalin pitopaikaksi siksi, että siellä on paljon teattereita ja muita esityspaikkoja. Yli sata esiintyjää eri maista pitää festivaalilla vuosittain eri alojen näytöksiä. Sen historian aikana siellä on pidetty sata ulkomaista ensi-iltaa ja 93 amerikkalaista ensi-iltaa, joista merkittävimpiä ovat Tennessee Williamsin Creve Coeur ja Arthur Millerin The American Clock. Maineikkaita uransa alkuaikoina Spoleton festivaalilla esiintyneitä taiteilijoita ovat Renée Fleming, Emanuel Ax, Joshua Bell, Joanna Simon ja Yo-Yo Ma.

Spoleton festivaalilla käy vuosittain yleisöä 70 000–80 000 henkeä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]