Festival dei Due Mondi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Italian Spoletossa järjestettävää festivaalia. Yhdysvalloissa järjestettävästä festivaalista kerrotaan artikkelissa Spoleton festivaali
Santa Maria dell'Assuntan katedraali Spoletossa

Festival dei Due Mondi ('Kahden maailman festivaali') on vuotuinen kesäisin Spoletossa Italiassa kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävä musiikki- ja oopperafestivaali. Festivaalin perusti säveltäjä Gian Carlo Menotti vuonna 1958. Festivaalilla esitetään musiikkia, oopperaa, tanssia, näytelmiä ja visuaalista taidetta sekä järjestetään luonnontieteitä käsitteleviä keskustelutilaisuuksia.

Koska Spoleto oli pieni kaupunki, jossa kiinteistöt ja palvelut olivat siihen aikaan edullisia ja koska paikkakunnalla on kaksi katettua teatteria, amfiteatteri ja muita esiintymistiloja, Menotti valitsi sen taidetapahtuman pitopaikaksi. Spoleto on melko lähellä Roomaa, ja sinne on hyvät rautatieyhteydet.

Tapahtumasta on kehittynyt yksi Italian merkittävimmistä kulttuuri-ilmiöistä. Kolmen viikon mittaisen tapahtuman aikana tarjolla on musiikkia, teatteria ja tanssiesityksiä. Jossakin vaiheessa sitä pidettiin merkittävänä siellä pidettyjen nykyveistotaiteen näyttelyiden ansiosta, mistä kertovat muun muassa siellä olevat Alexander Calderin teokset. Varojen puutteen vuoksi ja siksi että vastaavia festivaaleja järjestetään nykyisin ympäri Italiaa, Spoletossa pidettävä festivaali on menettänyt kansainvälistä merkitystään. Se on kuitenkin yhtä merkittävä kulttuuritapahtuma.

Sanat "Kaksi maailma" festivaalin nimessä tarkoittava, että se liittyy Charlestonissa Etelä-Carolinassa Yhdysvalloissa vuosittain touko-kesäkuussa järjestettävään sisarhankkeeseen Spoleton festivaaliin. Menottin suvun kanssa käytyjen kiistojen jälkeen yhdysvaltalainen Spoleton festivaali on nykyisin itsenäinen. Myös Australiassa järjestettiin lyhyen aikaa vastaava kolmas festivaali.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]