Spinelli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Spinelli
Kaksi spinelliä 4.13ct ja 1.83ct
Kaksi spinelliä 4.13ct ja 1.83ct
Luokka oksidimineraalit
Kemialliset ominaisuudet
Kemiallinen kaava MgAl2O4
Fysikaaliset ominaisuudet
Väri punainen, vaaleanpunainen, violetti, sininen, ruskea, väritön, vihreä, keltainen tai musta
Kidejärjestelmä kuutiollinen
Kovuus Mohsin asteikolla 8
Ominaispaino 3,58–3,62
Tiheys 3,58–4,06
Aiheesta muualla

Spinelli Commonsissa

Spinelli on spinelliryhmään kuuluva mineraali, jonka kemiallinen koostumus on MgAl2O4. Sen kovuus Mohsin asteikolla on 8 ja ominaispaino 3,58–3,62 sekä tiheys 3,58–4,06. Spinellin kidejärjestelmä on kuutiollinen. Spinellikiteet ovat tavallisimmin oktaedrin muotoisia, ja ne muodostavat toisinaan kaksosia. Spinelliä tavataan punaisena, vaaleanpunaisena, violettina, sinisenä, ruskeana, värittömänä, vihreänä, keltaisena ja mustana. Läpinäkyvänä spinelli on jalokivi. Spinelli-nimi tulee latinan kielen sanasta spina (oka, piikki), joka viittaa kiteen muotoon. Spinellin nimi voi viitata myös kreikan kielen sanaan σπινθήρας (spinthiras), joka tarkoittaa kipinää ja viittaa punaisen spinellin tulenhehkuiseen väriin.

Punainen spinelli, joka on korukäytössä spinellin värimuunnoksista suosituin, muistuttaa erehdyttävästi rubiinia, mutta on astetta pehmeämpi. Hiottujen kivien kohdalla, kun naarmutuskovuustesti ei ole mahdollinen, tarvitaan gemmologin tutkimusta erottamaan kivet toisistaan. Monet kruununjalokivet, kuten Baijerin kuninkaan kruunun kivet ja kuuluisa Black Prince's Ruby Englannin kuninkaan kruunussa on myöhemmin tunnistettu spinelleiksi. Spinelli erotettiin omaksi mineraalikseen 1700-luvulla.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spinelliä esiintyy lähinnä magmakivissä ja marmoreissa. Kiteet ovat pääosin pieniä; Lontoon Luonnontieteellisessä museossa on 500 karaatin spinellikide, ja Black Prince's Ruby on noin 170 karaatin painoinen. Kestävänä ja painavana mineraalina spinellikiteet rikastuvat isäntäkiven rapauduttua jalokiviuvaan, esimerkiksi jokien pohjiin. Spinelliä ja korundia löydetään usein samoista esiintymistä, sillä ne molemmat tarvitsevat syntyäkseen alumiinioksidin läsnäolon ja koska mineraalit ovat kestävyydeltään ja ominaispainoltaan samaa luokkaa. Tunnetuimmat spinelliesiintymät ovat Sri Lankan jalokivisoraesiintymät sekä Myanmarin ja Thaimaan kalkkikivet. Mustaa tai tummanvihreää epäjaloa spinelliä kutsutaan usein pleonastiksi (aikaisemmin myös ceyloniitiksi), ja se on varsin tavallinen mineraali kivilajeissa, joista eräissä päämineraalina. Keltaista spinelliä kutsutaan toisinaan rubiselliksi.[1]

Spinelliä saattaa muodostua liekkiatomiabsorptiospektrometrissä, kun määritellään magnesiumia näytematriisista, joka sisältää alumiinia. Syntynyt yhdiste vaikeuttaa näytteen analysointia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rudolf Ḋud'a, Luboṥ: ”Spinelli”, Jalokivien maailma, s. 40–41. Tšekinkielinen alkuteos, suomennettu saksankielisestä laitoksesta. Suomentanut Kalle Taipale. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22706-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]