Spaspet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Spaspet (georg. სპასპეტი) oli feodaalivirka Georgiassa. Se sai alkunsa muinaisen Iberian aikaan ja syntyi armenialaisen vastineensa sparapetin tavoin sassanidien Persian spahbod-viran vaikutuksesta. Toisin kuin spahbod, se ei kuitenkaan ollut perinnöllinen virka ja sen haltijan tehtäviin kuului sekä sotilaallisia että siviilihallinnon tehtäviä.[1]

Keskiaikaisten georgialaisten kronikoiden mukaan spaspet-viran otti käyttöön Iberian ensimmäinen kuningas Parnavaz I 200-luvulla eaa. Spaspet toimi samanaikaisesti sisä-Iberian eli Mtskhetan ja Uplistsikhen ympäristön herttuana (eristavi). Vaikuttaa siltä, että virassa todellakin oli Iberian kuningassuvun jäsen tai erittäin korkeassa asemassa kuninkaasta seuraavana ollut henkilö. Strabonin (63/4 eaa.–24 jaa.) mukaan Iberian kuninkaallisessa hierarkiassa "hallitsijasta seuraava jakaa oikeutta ja komentaa armeijaa". Nämä korkea-arvoiset viranhaltijat on myös mahdollista liittää Iberian varakuninkaisiin (pitiakhš), joiden nekropoli on löydetty Armazista.[2]

Virka säilyi muunneltuna keskiajan ja uuden ajan Georgiaan aina siihen saakka, kunnes Venäjän keisarikunta liitti Georgian itseensä 1800-luvun alussa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Robert Bedrosian: "Sparapet" teoksessa Joseph Reese Strayer: Dictionary of the Middle Ages, s. 460. Scribner, 1983. ISBN 0684167603.
  2. David M. Lang: "Iran, Armenia and Georgia" teoksessa W.B. Fischer, Ilya Gershevitch, Ehsan Yarshster: The Cambridge History of Iran, s. 515. Cambridge University Press, 1993. ISBN 052120092X.