Sotilaskuljettaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei määrä
Kuljettaja Koulutushaaramerkki

Sotilaskuljettaja on puolustusvoimissa palveleva varusmies, joka on saanut kuljettajakoulutuksen. Puolustusvoimien kuljettajakoulutuksen C1-, C-, CE- tai D-luokkaan saa vuosittain noin 3 000 varusmiestä. Puolustusvoimien C-luokan ajo-oikeus sisältää myös oikeuden hinata palveluksen aikana enintään 4 500 kg ajoneuvoa. C-, CE- ja D-luokan kuljettajakoulutukseen sisältyy myös tavaraliikenteen perustason ammattipätevyys joko 140 tunnin (C-luokka), tai 280 tunnin (CE- ja D-luokka) laajuisena. Lisäksi ADR-ajolupa koulutetaan osalle. Palvelusaika on 347 vuorokautta.[1]

Kotiuduttuaan sotilaskuljettaja pystyy hyödyntämään saamansa koulutuksen siviilissä. C-luokan ajo-oikeuden ja ammattipätevyyden suorittanut saa siviiliiajokorttiin kirjaimet C1E ja C. Kun kuljettaja täyttää 21 vuotta, astuu ammattipätevyys voimaan, mikäli puolustusvoimilta saatavat todistukset on toimitettu viranomaisille. Myös CE-luokan ajo-oikeus siirtyy siviiliin ja laajemman ammattipätevyyskoulutuksen vuoksi kuljettajan ammattipätevyys astuu voimaan heti, kun todistukset toimitetaan viranomaisille. Linja-auton kuljettamiseen oikeuttava D-luokan ajo-oikeus on mahdollista suorittaa varuskunnissa, joilla on D-luokan kalustoa. Osa varuskunnista tarjoaa myös henkilöliikenteen ammattipätevyyden siviiliin.

Sotilaskuljettaja voi saada myös erikoiskoulutuksen esimerkiksi Panssari-Sisun ajajaksi. Erikoiskoulutus sisältää tyyppilupaan johtavan kurssin kyseisen panssariajoneuvon rakenteesta, toiminnasta ja erityispiirteistä.

  1. Puolustusvoimat Kuljetusala.com. Viitattu 4.3.2021.