Sosioniikka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sosioniikka (ven. соционика) on liettualaisen sosiologin Aušra Augustinavičiūtėn (1927–2005) kehittämä psykologinen teoria persoonallisuudesta sekä ihmisten välisestä yhteensopivuudesta. Sen mukaan kaikki ihmisten erilaisuus voidaan luokitella 16 eri tyyppiin.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosioniikka on johdettu sanasta yhteiskunta (lat. societas), koska Augustinavičiūtė katsoi jokaisella persoonallisuustyypillä olevan oma tehtävänsä yhteiskunnassa.[1] Sosioniikka ei luonut omaa psykologisten tyyppien järjestelmäänsä, vaan se perustuu Carl Jungin, Sigmund Freudin ja Antoni Kępińskin persoonallisuusteorioihin.

Osa sosionisteista katsoo psyykkisten ilmiöiden ilmenevän fyysisissä piirteissämme. Muun muassa frenologiassa tutkittiin vastaavia yhteyksiä, ja se sai osakseen raskasta kritiikkiä ja osoittautui käyttökelvottomaksi teoriaksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Информационный психоанализ. Соционика как метапсихология.. НПП Менатеп-Траст, 1994. Teoksen nimi voidaan kääntää Informationaalinen psykoanalyysi. Sosionistit metapsykologiana. Kirja on saatavilla verkosta (venäjäksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]