Sormet sopassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sormet sopassa
Kirjan kansi
Kirjan kansi
Kirjailija Tero Kokko, Timo Kuoppala, Leena Nordström, Paavo Puhakka
Kansitaiteilija Tapani Lepistö
Kieli suomi
Kustantaja Näkövammaisten Keskusliitto ry
Julkaistu 1996
Sivumäärä 266
ISBN 952-5126-01-3
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Sormet sopassa -keittokirjan julkaisi Näkövammaisten Keskusliitto syksyllä 1995. Keittokirja oli saatavissa Isokirjoituksena, pistekirjoituksena ja elektronisena Luetus-julkaisuna.

Isokirjoituksena tuotetussa keittokirjassa kirjasinkoko oli keskimääräistä suurempi. Kirja oli kierreselkäinen, jolloin sen saattoi helposti taittaa haluamansa sivun kohdalta ja suojata esim. muovitaskulla.

Pistekirjoituksella viisiosainen keittokirja vei tilaa huomattavasti enemmän. Pistekirjoituksella keittokirjan koko oli 10 kansiota.

Näkövammaiset voivat hankkia keittokirjan myös Elektronisena Luetus -julkaisuksi muokattuna. Luetus -julkaisuja tuottaa Näkövammaisten Keskusliiton tiedonhallintapalvelut, ja ne on tarkoitettu vain näkövammaisten käyttöön. Luetus-muodossa ilmestyy mm. useita sanoma -ja aikakauslehtiä.

Sormet sopassa -keittokirja pistekirjoituksena (10 kansiota), isokirjoituksena ja elektronisena.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkövammaisille oli tehty Näkövammaisten keittokirja vuonna 1979 (Sokeain Keskusliitto).

Sormet sopassa -keittokirja sai alkunsa jo 1990-luvun alussa. Näkövammaisten Keskusliiton kotitaloustoimikunta perusti työryhmän ja keittokirja julkaistiin syksyllä 1995.

Keittokirja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keittokirjassa on yli 500 ruokaohjetta ja erilaisia artikkeleja. Keittokirja jaettiin viiteen osa-alueeseen.

Ensimmäisessä osassa on artikkeleita, joissa on perustietoa ja erilaisia näkökulmia ruoanlaittoon. Toisessa osassa on ohjeita hyvien, mutta helppojen ja nopeiden ruokien valmistukseen. Kolmannessa osassa on vinkkejä aikaa vaativaan viikonloppukokkaamiseen. Neljännessä osassa on ohjeita, jotka vievät lukijat yhdessä ystävien kanssa illanistujaisten ja muiden yhteisten tapaamisten pariin. Viidennessä osassa käydään juhlapöytään ja tutustutaan vaativampiin ohjeisiin.

Keittokirjan valmistumisesta on lähes 20 vuotta. Osittain aika on kulkenut ohi, mutta kirjassa on myös paljon ajatonta tietoa ja ruokaohjeita. Internetiin keittokirja siirtyi vuonna 2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]