Sohjana

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sohjana[1] tai Sohjanankoski ven. Софпоро́г, Sofporog) on taajama Kiestingin kunnassa Louhen piirin länsiosassa Karjalan tasavallassa Venäjällä.[2] Ennen 2000-luvun kuntauudistusta Sohjana oli itsenäinen kylähallintoalue.

Taajama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sohjanan kylä sijaitsee Tuoppajärvestä Pääjärveen laskevan Sohjananjoen niskassa, Kiestingistä Pääjärvelle vievän maan- ja rautatien varrella noin 90 kilometriä piirin keskuksesta Louhesta lounaaseen. Taajaman pääelinkeino oli ennen kalanjalostusteollisuus, mutta tehdas on lakkautettu. Taajamassa oli noin 500 asukasta vuonna 2008.

Kylähallintoalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entinen Sohjanan kylähallintoalue sijaitsi Louhen piirin länsiosassa Pääjärven itä- ja eteläpuolella. Se rajoittui idässä Kiestingin asutushallintoalueeseen ja lännessä Pääjärven asutushallintoalueeseen. Kylähallintoalueen keskuskylä oli Sohjana. Lisäksi alueeseen kuuluivat (sittemmin lakkautetut) Niskan kylä Pääjärven pohjoisrannalta ja Sohjanan lähistöllä sijaitseva Uusi-Sohjana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karjalan tasavalta vuonna 1997, Yrityspalvelu Karelski. Jyväskylä 1997. ISBN 952-90-8324-6
  1. Venäjän federaation paikannimiä, s. 218. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2006. ISBN 952-5446-18-2.
  2. Zakon Respubliki Karelija ”O gorodskih, selskih poselenijah v Respublike Karelija” gov.karelia.ru. Viitattu 23.4.2009. (venäjäksi)
Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.