Sofia Santamo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sofia Santamo
Elämä
Syntynyt
Kuollut
View and modify data on Wikidata (45 vuotta) [1]
Koulutus
Sortavalan seminaari [1]View and modify data on Wikidata
Ammatti

Anna Sofia Santamo (o.s. Schwartz, 1887 Kuivaniemi3. marraskuuta 1932) oli suomalainen romanitaustainen kansakoulunopettaja. Hän valmistui Sortavalan opettajaseminaarista 1911 ja toimi sen jälkeen kansakoulunopettajan tehtävissä ympäri Suomea.[2] Kansakoulunopettajaksi valmistunut ja opettajana työskennellyt romaninainen oli harvinainen vaikuttaja 1900-luvun alussa.

Santamo oli naimisissa Väinö Juhani Santamon kanssa.[2]

Opinnot ja opettajan työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Santamo pääsi kansakoulusta keväällä 1905. Hän oli kiinnostunut jatkamaan opiskelua, ja se onnistui Mustalaislähetyksen tuella. Mustalaislähetys ry:n kautta Santamo toimi opettajana Viipurissa romanilasten päiväkoulussa syksystä 1906 helmikuuhun 1907. Kesällä 1907 hän osallistui opettajaseminaarin valmistuskurssille Kuortaneella ja pääsi opiskelemaan kansakoulunopettajaksi Sortavalan seminaariin seuraavana syksynä. Santamo valmistui kansakoulunopettajaksi vuonna 1911.

Seminaarivuosien aikana silloiselta nimeltään Sofia Schwartz vaihtoi sukunimensä Säiläksi, jotta romanitaustaan viittaava nimi ei olisi vaikeuttanut opettajan työn saamista. Kaikesta huolitatta romanitausta esti vakituisen työn saamisen, ja Santamo joutui toimimaan koko uransa ajan sijais- ja koevuosiopettajan tehtävissä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Matti Klinge (toim.), Kansallisbiografia, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Historiallinen Seura (ISSN 1799-4349)View and modify data on Wikidata . Tieto on haettu Wikidatasta.
  2. a b c Rekola, Tuula: Santamo, Sofia (1887 - 1932) Kansallisbiografia-verkkojulkaisu (maksullinen). 15.1.2010. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Viitattu 8.3.2016.