Smolenskin hautausmaa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Smolenskin Jumalanäidin ikonin kirkko Smolenskin hautausmaalla.

Smolenskin hautausmaa (ven. Смоле́нское кла́дбище, Smolenskoje kladbištše) on Pietarin Vasilin- ja Alaissaarella sijaitseva ortodoksinen, luterilainen ja armenialainen hautausmaa.

Ortodoksinen hautausmaa mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1738. Vuonna 1760 sinne rakennettiin puinen Smolenskin Jumalanäidin ikonin tsasouna, joka vuosina 1786–1790 korvattiin samannimisellä kivikirkolla. Alueelle on haudattu lukuisia tiedemiehiä, taiteilijoita ja muita merkkihenkilöitä.

Vuonna 1747 perustettu luterilainen hautausmaa on vanhin säilyneistä vierasuskoisten hautapaikoista Pietarissa. Sitä ennen luterilaisia haudattiin Korpisaarelle ja Viipurin puolella sijainneen Samsonin hautausmaan lähelle. Smolenskin hautausmaa kuului Hirvisaaren Pyhän Katariinan saksalaiselle seurakunnalle. Venäjän vallankumouksen jälkeen se poistettiin käytöstä. Leningradin piirityksen aikana sinne haudattiin sotilaita ja pommituksissa kuolleita lapsia. 1930–1980-luvuilla luterilaisen hautausmaan aluetta supistettiin ja monet muistomerkeistä tuhottiin. Hautausmaata alettiin kunnostaa vuonna 1989.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sankt-Peterburg. Petrograd. Leningrad: entsiklopeditšeski spravotšnik, s. 578. Moskva: Bolšaja Rossijskaja Entsiklopedija, 1992. ISBN 5-85270-037-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Smolenskin hautausmaa.