Slovenian kansallis- ja yliopistokirjasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Slovenian kansallis- ja yliopistokirjasto
Narodna in univerzitetna knjižnica
Ljubljanan kaupunkia; kuvan yläosassa näkyvä suuri, vihreäkattoinen rakennus on Slovenian kansallis- ja yliopistokirjasto (Jože Plečnik, 1941).
Ljubljanan kaupunkia; kuvan yläosassa näkyvä suuri, vihreäkattoinen rakennus on Slovenian kansallis- ja yliopistokirjasto (Jože Plečnik, 1941).
Osoite Turjaška street 1, 1000 Ljubljana, Slovenia[1]
Sijainti Ljubljana, Slovenia
Valmistumisvuosi 1941[2]
Suunnittelija Jože Plečnik[2]
Verkkosivut
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Slovenian kansallis- ja yliopistokirjasto (sloveeniksi Narodna in univerzitetna knjižnica, NUK, engl. National and University Library of Slovenia) on Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa toimiva maansa kansalliskirjasto ja yliopistollinen kirjasto.[1][3]

Kirjaston alkuna pidetään Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisarinnan Maria Teresian vuonna 1774 antamalla määräyksellä perustettua Ljubljanan lyseon kirjastoa. Sen kirjakokoelman perustan muodosti noin 637 aiemmin hajotetun Ljublijanan jesuiittaoppilaitoksen tulipalosta säästynyttä teosta. Kirjasto sai vapaakappaleoikeuden provinssissaan 1807. Vuonna 1919 kirjasto sai Slovenian keskuskirjaston aseman nimellä Valtion referenssikirjasto. Tämä merkitsi vapaakappaleoikeuden laajentumista koko Slovenian alueelle. Vuonna 1921 kirjastosta tuli valtionkirjasto ja yksi koko aiemman Jugoslavian alueen vapaakappalekirjastoista. Yliopistokirjaston aseman se sai 1938. Arkkitehti Jože Plečnikin vuosina 1930–1931 suunnittelema, aluksi Belgradissa vastustusta herättänyt monumentaalinen yliopistokirjastorakennus valmistui 1941, ja kirjastotoiminnot muuttivat sinne. Vuonna 1945 yliopistokirjasto tunnustettiin Slovenian kansalliskirjastoksi, ja se nimettiin Slovenian kansallis- ja yliopistokirjastoksi. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Locations Slovenian kansallis- ja yliopistokirjasto, nuk.uni-lj.si. Viitattu 23.1.2018. (englanniksi)
  2. a b c History Slovenian kansallis- ja yliopistokirjasto, nuk.uni-lj.si. Viitattu 23.1.2018. (englanniksi)
  3. National and University Library of Slovenia The European Library, theeuropeanlibrary.org/. Viitattu 23.1.2018. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]