Skyteam Monkey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skyteam Monkey on hyvin samanlainen kuvassa näkyvän Honda Monkeyn kanssa.

Skyteam Monkey on kiinalaisen Jiangsu Sacin Motorcycle Co. Ltd:n valmistama nelitahtinen mopo, joka perustuu Honda Monkeyyn. Monkeystä tehdään sekä 50cc että 125cc mallia. Skyteam Monkey 125 on Suomen halvin uusi kevytmoottoripyörä.[1] Skyteam on korjannut monta Honda Monkeyn painorajoitteista johtunutta ongelmaa (mm. etuhaarukka ja etulevyjarru) ja on EU -tyyppihyväksytty mopoksi.

Hondaan verrattuna Skyteam Monkeyssä on mm. Nestevaimennettu teleskooppietuhaarukka, levyjarru edessä, pitkät valot ja vilkut, katalysaattori päästönormien täyttämiseksi sekä sähköstartti. Skyteam Monkeyssä on käsikäyttöinen kytkin ja vaihteiden järjestys on sama kuin Hondan vuosimalli 1987 ja sitä uudemmissa, eli 1-N-2-3-4. Skyteam Monkeyssä on alaslaskettava kaksiosainen ohjaustanko kuljetuksen ja pienessä tilassa säilyttämisen helpottamiseksi.

Monkey-kopioita valmistavat muutkin merkit, kuten Jincheng, Baotian, Keeway ja Honlei.

Maahantuonti ja myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeen Skyteam Monkeyta tuo maahan Motorpower Finland Oy ja sitä on tuotu Suomeen 2000-luvun alusta. Skyteam Monkey on Suomen myydyin Monkey-kopio ja yksi yleisimmistä mopoista nuorten keskuudessa. Skyteam Monkeyn suosio perustuu hinta-laatu-suhteeseen, hyvään vara- ja viritysosien saantiin (pääosa Honda Monkeyn osista käy) sekä uutena edulliseen hintaan.

Nykyään moni pienipyöräistä mopoa etsivä kallistuukin usein kiinalaiseen Honda Monkeyn kopioon, koska Suzuki PV50:n, aitojen Hondien ja monen muun pienmopon (mm. Helkama Ässä, Tunturi Hopper) maahantuonti tai valmistus on lopetettu ja käytetyt yksilöt ovat usein kuntoonsa nähden kalliita, huonokuntoisia ja/tai huonosti tarjolla.(Lähde?)

Skyteam Monkeystä on tehty lukuisia Suomeen tuotuja erikoisversioita, kuten LeMans Club 50 (mm.10 tuuman pyörät, levyjarru myös takapyörässä, +10 alumiininen takahaarukka, kromiosia, leveämpi ohjaustanko), Black Power (kromiosia korvattu mustilla), Full Black -juhlamalli (mattamusta) ja Chrome (paljon kromiosia).

Tekniset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkki ja malli Skyteam Monkey 50 Skyteam Monkey 125
Moottori 1-sylinteri, 4-tahti 1-sylinteri, 4-tahti
Iskutilavuus 49,5 cm3 124 cm3
Teho 1,9 kW 6 kW
Vääntö 3,0 Nm 9,0 Nm
Jäähdytys Ilmajäähdytys Ilmajäähdytys
Käynnistys Sähkö/poljin Sähkö/poljin
Eturengas 3.50-8 3.50-8
Takarengas 3.50-8 3.50-8
Etujarru Levyjarru Levyjarru
Takajarru Rumpujarru Rumpujarru
Etujousitus Nestevaimennettu teleskooppi Nestevaimennettu teleskooppi
Takajousitus Keinuhaarukka, iskunvaimentimet Keinuhaarukka, iskunvaimentimet
Tankki 4,5 l, 2015 vuoden monkeyssä on 5,5l tankki 5,5 l
Pituus 1350 mm 1375 mm
Leveys 680 mm 600 mm
Korkeus 905 mm 860 mm

Skyteam Monkey 50:sen moottorin tehoa on laskettu, jotta se voidaan rekisteröidä mopoksi Suomessa. tehoa on laskettu kuristamalla mm. imukaulan sisähalkaisijan ja ilmansuodattimen muutoksin imuvirtauksen rajoittamiseksi ja pakoputkimuutoksilla suurennettu pakokaasuvastusta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Skyteam Monkey 125
  2. Skyteam Monkey – Motowiki www.motot.net. Viitattu 4.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]