Skyenterrieri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skyenterrieri
Avaintiedot
Alkuperämaa  Skotlanti,  Iso-Britannia
Määrä Suomessa rekisteröity 1 525[1]
Alkuperäinen käyttö Pienriistan metsästys
Nykyinen käyttö Seurakoira
Elinikä 12–14 vuotta[2]
Muita nimityksiä Skye, Skye Terrier, skye terjer
FCI-luokitus ryhmä 3 Terrierit
alaryhmä 2 Pienet terrierit
#75
Ulkonäkö
Säkäkorkeus Ihannekorkeus: 25–26 cm
Väritys Musta, tumman- tai vaaleanharmaa, kellertävänruskea (fawn), kermanvärinen ja kaikissa väreissä mustat merkit

Skyenterrieri (skotiksi Skye Tarrie, engl. Skye Terrier) on matala, pitkänomainen koira, joka on kotoisin Skyen saarelta Skotlannin edustalta.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkonäöltään skye on lyhytjalkainen ja pitkäselkäinen, ja sillä on yleensä pystyt, pitkäkarvaiset korvat. Sen turkki on pitkäkarvainen, melko suora ja melko karkea. Turkin hoito on helppoa – skyelle riittää viikoittainen harjaus ja peseminenkin on näppärää karvapeitteen kaksikerroksisuuden (pehmeä aluskarva ja pitkä päällyskarva) ansiosta. Karvapeitteensä lämpöisyyden puolesta se sopii myös Suomen kylmiin sääoloihin. Skyenterrierin yleisimmät värit ovat musta, kermanvärinen ja harmaa, mutta muitakin sävyjä tavataan.

Tavanomaisia pystykorvaisia skyenterrierejä, sekä harvinaisempi luppakorvainen

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonteeltaan skyenterrieriä kuvaillaan yleensä ystävälliseksi, lojaaliksi, älykkääksi, vahvatahtoiseksi ja rauhalliseksi. Se on oman perheensä koira, joka saattaa suhtautua vieraisiin kohteliaan varautuneesti.

Alkuperä ja nykytilanne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skyenterrierin alkuperäisen tarkoituksen uskotaan olleen erilaiset luolatyöt mäyräkoiran tavoin, mutta nykyään skyenterrierit ovat pääosin seurakoiria.

Skye on yksi maailman uhanalaisimmista koiraroduista. Koko maailmassa pentuja rekisteröidään vuosittain vain noin 300, Suomessa noin 20. Kokonaisuudessaan Suomessa on tällä hetkellä noin 250 skyenterrieriä. Kantojen vähäisyyden vuoksi skyejä tuodaan Suomeen paljon ulkomailta, mm. USA:sta, Britanniasta ja Keski-Euroopasta, mutta niitä myös viedään paljon ulkomaille suomalaisten skyenterrierien korkean arvostuksen ansiosta.

Käyttötarkoitus ja harrastukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skye sopii monenlaiseen harrastustoimintaan. Eniten näitä näyttäviä koiria tavataan näyttelykehissä, mutta skyeja löytyy myös agility- ja tokoharrastajien piireistä, sekä alkuperäisen tarkoituksensa mukaan metsästyspuolelta lähinnä jälkikoirana.

Terveys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakenteestaan huolimatta selkävaivat ovat suhteellisen harvinaisia skyeille, eikä rodun piiristä ole löydetty periytyviä sairauksia. Skyet ovat siis varsin terveitä koiria.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KoiraNet jalostustietojärjestelmä (Suomen Kennelliitto, luettu 27.8.2017)
  2. Skye Terrier. American Kennel Club. Haettu 16.8.2021.