Sisäänheittotuote

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sisäänheittotuote eli tarjoustuote on edullisesti pienellä katteella tai jopa tappiolla[1] myytävä tuote, jolla liike yrittää houkutella asiakkaita. Sisäänheittotuotteita voidaan käyttää markkinoinnissa lisäämään esimerkiksi uuden liikkeen tunnettavuutta tai luomaan edullista kuvaa liikkeen hinnoista. Tavoitteena on saada asiakas, joko samalla kertaa tai uudella käynnillä, ostamaan myös paremman katteen tuotteita.

Sisäänheittotuotteiden käyttöä mainonnassa säännellään kuluttajansuojalaissa. Kaupan tulee esimerkiksi ilmoittaa mainonnassaan, jos tuotetta on saatavilla vain rajatusti.[2] Sääntelystä huolimatta toisinaan on epäilty joidenkin liikeketjujen tarkoituksellisesti hankkivan sisäänheittotuotteita erityisen pieniä määriä niin, että tuotteet loppuvat kesken. Tarkoituksena on saada kauppaan suuri määrä asiakkaita, joiden toivotaan ostavan kalliimpi korvaava tuote tai tekevän muita ostoksia käynnin yhteydessä. Huijauksesta käytetään nimitystä täkymyynti (engl ”bait and switch”).

Suomessa tyypillisiä sisäänheittotuotteita ovat esimerkiksi kahvi[3] ja bensiini[4].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Näitä kauppa voi myydä jopa tappiolla – ja silti kannattaa, kun ihmiset ryysivät hamstraamaan 17.2.2021. Iltasanomat. Viitattu 19.7.2021.
  2. Usein kysyttyä: Saako mainostettu tarjoustuote loppua kesken? Kilpailu- ja kuluttajavirasto. Viitattu 21.1.2013.
  3. Kahvisota alkoi taas – S-ryhmä pudotti Rainbow-kahvin hintaa 22.8.2012. Talouselämä. Viitattu 21.1.2013.
  4. Tähän bensakikkaan suomalainen haksahtaa 24.5.2013. Taloussanomat. Viitattu 19.7.2021.
Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.