Sirkustirehtööri (Dumbo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sirkustirehtööri (eng. Ringmaster) on Disneyn vuoden 1941 Dumbo-elokuvassa esiintyvä hahmo. Sirkustirehtööri kuvataan kaljuna tukevana miehenä, jolla on valkoinen paita, kirkkaanpunainen frakki, korkea hattu, jossa on vihreä raita ja pitkät mustat viikset. Sirkustirehtööri johtaa omaa sirkustaan ja pitää mukanaan ratsupiiskaa komentaakseen sirkuseläimiä. Elokuvan alussa sirkustirehtööri nähdään käskemässä väkeään junan kyytiin, joka lähtee liikkeelle. Myöhemmin sirkustirehtööri nähdään johtamassa sirkusparaatia heidän saavuttua ensimmäiseen kaupunkiinsa esiintymään. Kun Dumbon äiti yrittää puolustaa Dumboa häntä kiusaavilta lapsilta ja aiheuttaa sirkustirehtöörin joutumisen vedellä täytettyyn altaaseen, hän raivostuu ja vangitsee Dumbon äidin häkkiin kahlittuna rangaistukseksi. Myöhemmin sirkustirehtööri keskustelee apulaisensa kanssa ohjelmanumerosta joka on tehdä norsupyramidi, mutta hän ei keksi loppuhuipennusta. Myöhemmin sirkustirehtöörin nukkuessa, Timothy-niminen hiiri kuiskaa tämän korvaan idean käyttää Dumboa loppuhuipennuksena. Seuraavana päivänä esityksen aikana sirkustirehtööri komentaa norsut muodostamaan pyramidin ja määrää Dumbon hyppäämään pyramidin huipulle lippua heiluttaen, mutta Dumbo kompastuu korviinsa ja aiheuttaa pyramidin sortumisen ja sirkusteltan tuhoutumisen sirkustirehtöörin kauhuksi. Tämän seurauksena sirkustirehtööri tekee Dumbosta pellen ja määrää tämän esiintymään yhdessä sirkuspellejen kanssa nöyryyttävissä esityksissä. Myöhemmin erään esityksen aikana Dumbo sirkustirehtöörin hämmästykseksi lentää korviensa avulla hypättyään korkeasta tornista ja saa sirkustirehtöörin jälleen lentämään vedellä täytettyyn altaaseen. Tämän jälkeen sirkustirehtööri tekee Dumbosta sirkuksensa tähden ja vapauttaa hänen äitinsä vankeudestaan ja antaa Dumbolle oman junavaunun.

Videopelissä Disney's Villains' Revenge sirkustirehtööri on yksi pelin pahiksista, jotka yrittävät muuttaa tarinan onnellisen lopun pahaksi. Sirkustirehtööri saa aikaan lopun, jossa Dumbo joutuu esiintymään pellenä jatkuvasti ja sirkus alkaa muistuttaa kauhuelokuvien aluetta, mutta hänen tekonsa kumotaan pelaajan ja Samu Sirkan ja Dumbon äidin toimesta.

Vuoden 2019 Dumbo-elokuvassa sirkustirehtöörin nimeksi kerrotaan Max Medici ja hän johtaa Medici Brothers -nimistä sirkusta. Elokuvassa Medici kertoi sirkukseen palaavalle Holt Farrierille tämän vaimon kuolemasta ja myyneensä tämän hevoset jättäen hänet ilman esiintymistä ja ostaneensa raskaana olevan Jumbo-nimisen norsun toiveenaan tehdä tämän norsuvauvasta uuden tähden sirkukseensa. Myöhemmin Medici määräsi piilottamaan norsunpoikasen poikkeuksellisen isot korvat. Korvien paljastuttua esiintymisen aikana yleisö nimesi norsunpoikasen Dumboksi ja Jumbon vahingossa aiheutettua häntä kaltoinkohdelleen hoitajan kuoleman, Medici vangitsi Jumbon ristien tämän "hulluksi elefantiksi" ja myi hänet takaisin tämän myyjälle puoleen hintaan. Medici piti Dumbon, mutta ei halunnut häntä vakaviin esityksiin ja laittoi Dumbon ja Holtin esiintymään pellenä. Erään esityksen aikana Dumbon kyky lentää korviensa avulla paljastui ja Dumbosta tuli sirkuksen tähti Medicin riemuksi. Myöhemmin Medici tekee liikemies V.A. Vandeveresta sirkuksensa osaomistajan. Vandervere erottaa Dumboa lukuun ottamatta sirkuksen henkilökunnan, mistä Medici järkyttyy. Myöhemmin Vandervene suunnittelee hankkiutuvansa eroon ostamastaan Dumbon äidistä, mutta Medicin apulaiset vapauttavat Dumbon ja tämän äidin ja Vandervenen yrittäessä estää heitä hän aiheuttaa oikosulun, mikä polttaa sirkuksen maan tasalle ja Medici nauraa Vandeverelle tämän epäonnea. Medici ottaa sirkuksen kokonaan itselleen ja nimeää sen "The Medici Family"-sirkukseksi antaen Holtille hevoset, jotta tämä voi taas esiintyä ja antaa enemmän vapautta sirkuseläimille. Elokuvassa sirkustirehtööriä esitti Danny DeVito.

Romaanissa Return to the Isle of the Lost: A Descendants Novel paljastetaan, että sirkustirehtööri on yksi Disneyn pahiksista, joka on karkotettu Isle of the Lostille. Sirkustirehtöörillä on Hermie Bing-niminen tytär, joka on Yen Sidin perustaman Anti-Heroes Clubin jäsen. Hermie Bingin nimi tulee sirkustirehtöörin ääninäyttelijän Herman Bingin nimestä.