Sirénin talomuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sirénin talomuseo
Tyyppi MuseoView and modify data on Wikidata
Osoite Käkikoskentie 151, 07820 Porlammi [1]View and modify data on Wikidata
Sijainti LapinjärviView and modify data on Wikidata
Koordinaatit 60°40′19″N, 26°01′05″E
Kartta
Sirénin talomuseo

Sirenin talomuseo on Porlammin kotiseutumuseon sivupiste. Se sijaitsee noin puolen kilometrin päässä kotiseutumuseon museoalueesta.

Talomuseo on talonpoikaistorppa, joka on rakennettu 1870-luvulla. Siinä on huone ja keittiö. 1900-luvun alussa torppaan rakennettiin toinen huone.

Pihapiirissä oli aikanaan useita ulkorakennuksia, kuten sauna, liiteri, karjasuojia ja lato. Ne purettiin 1950-luvulla. Pihan toisella puolella olevat aitat ovat jäljellä. Pienemmän aitoista, liha-aitan, toi

Matti Sirén toi pienemmän aitan muuttaessaan Artjärveltä tilalle Porlammiin, jonka hän osti Vestmanilta. Sirén asui tilallaan 1960-luvulle asti. Loppuaikoina tilalla asui myös tytär Aino. Matin lapsenlapset vuokrasivat museolle tilan rakennukset 1965, jolloin jäljellä oleva, osaksi 1800-luvun lopun irtaimisto, siirtyi museon omistukseen.

Vuonna 1995 Porlammin kotiseutumuseo osti rakennukset ja pihapiirin itselleen. Viime aikoina talomuseon irtaimistoa on täydennetty 1900-luvun alkupuolen hengessä. Talon pihamaalla on kaivo ja kylä- ja lautakeinut.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]