Sinimarliini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sinimarliini
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Purjekalat Istiophoridae
Suku: Marliinit Makaira
Laji: nigricans
Kaksiosainen nimi

Makaira nigricans
(Lacépède,1802)

Sinimarliinin levinneisyys
Sinimarliinin levinneisyys
Katso myös

  Sinimarliini Commonsissa

Sinimarliini eli purjemarliini (Makaira nigricans) on purjekalojen heimoon kuuluva marliinikala. Se on lihansyöjä, joka käyttää ravinnokseen monenlaisia eliöitä lähellä veden pintaa. Sinimarliini on suosittu ja arvostettu saalis urheilukalastuksessa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinimarliininaaras voi saavuttaa 4,3 metrin pituuden ja 540 kg painon. Painoennätys on 636 kg. Koiraat kasvavat hitaammin ja pienemmiksi kuin naaraat.

Sinimarliinin ruumis on päältä koboltinsininen ja alta hopeanvalkoinen. Sinisessä osassa on korkeussuuntaisia valkoisia raitoja. Otsa on hyvin korkea; ruumis on edestä paksu ja se kapenee taaksepäin. Yläleuka on pidentynyt keihäänmuotoiseksi. Pyrstö on korkea ja puolikuun muotoinen. Selkäevä on aivan edessä korkea ja matalampi takana.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinimarliinia esiintyy Atlantin valtameressä. Pääasiassa sen elinalueen rajat ovat etelässä Hyväntoivonniemen ja Rio de la Platan välillä, pohjoisessa Espanjan luoteisrannikon ja Newfoundlandin eteläosien välillä. Sinimarliinia esiintyy myös muissa merissä, muun muassa eteläisellä intian valtamerellä se on suosittu urheilukalastuksen kohde.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinimarliinit saavuttavat sukukypsyyden 2-4 vuoden iässä. Lisääntymisaika on myöhäiskesästä syksyyn; kuteminen tapahtuu toukokuussa. Naaras voi kutea neljäkin kertaa yhtenä kutuaikana, kerrallaan jopa 7 miljoonaa mätimunaa, joista kukin 1 mm läpimitaltaan. Mätimunista vain harvat saavuttavat sukukypsyyden.

Koiraiden on todettu saavuttaneen 18:n ja naaraiden 27 vuoden iän.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinimarliinin pääravintoa ovat pääasiassa kalmarit, mustekalat ja pienet tai keskikokoiset kalat. Sen uskotaan käyttävän pitkää keihäsmäistä yläleukaansa saaliin tainnuttamiseen.

Taloudellinen merkittävyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinimarliinin lihaa

Sinimarliini saadaan tavallisesti saaliiksi sivusaaliina tonnikaloille tarkoitetuissa pitkäsiimoissa. Lajilla on kuitenkin kaupallista arvoa ympäri maailman. Vuonna 2000 sinimarliinia kalastettiin yhteensä 3064 tonnia. Sen liha on hyvänlaatuista, vaaleaa ja runsasrasvaista. Lihaa arvostetaan erityisesti Japanissa, missä sitä käytetään erityisesti sashimin valmistukseen.

Urheilukalastuksessa sinimarliini on erittäin haluttu ja arvostettu saalis.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Collette, B., Acero, A., Amorim, A.F., Boustany, A., Canales Ramirez, C., Cardenas, G., Carpenter, K.E., de Oliveira Leite Jr., N., Di Natale, A., Die, D., Fox, W., Fredou, F.L., Graves, J., Guzman-Mora, A., Viera Hazin, F.H., Hinton, M., Juan Jorda, M., Minte Vera, C., Miyabe, N., Montano Cruz, R., Nelson, R., Oxenford, H., Restrepo, V., Salas, E., Schaefer, K., Schratwieser, J., Serra, R., Sun, C., Teixeira Lessa, R.P., Pires Ferreira Travassos, P.E., Uozumi, Y. & Yanez, E.: Makaira nigricans IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2011. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.08.2013. (englanniksi)