Silvia Cartwright

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Silvia Cartwright vuonna 2011.

Silvia Rose Cartwright, o.s. Poulter, (s. 7. marraskuuta 1943 Dunedin, Uusi-Seelanti) oli Uuden-Seelannin toinen naispuolinen kenraalikuvernööri 2001–2006.

Cartwright suoritti oikeustieteen tutkinnon Otagon yliopistossa 1967. Hän on naimisissa Peter Cartwrightin kanssa. Cartwrightilla on Uuden-Seelannin kunniaritarikunnan korkein jäsenyys (PCNZM), ja lisäksi hän on Brittiläisen imperiumin ritarikunnan komentajaritari ja Queen's Service Orderin jäsen (QSO).

Cartwright oli Uuden-Seelannin korkeimman oikeuden ensimmäinen naispuolinen tuomari. Hän oli saanut jo julkisuutta osallistuttuaan Aucklandin sairaalan kohdunkaulasyöpää ja sen hoitoa koskevan oikeusjutun tutkimukseen. Hänet on nimetty toiseksi Kambodžan sotarikostuomioistuimen kansainväliseksi tuomariksi.

Cartwrightin kaudella päädyttiin ajoittain tilanteeseen, jossa kuningatar, kenraalikuvernööri, pääministeri, edustajainhuoneen puhemies ja korkein oikeusasiamies olivat kaikki naisia.

Cartwrightin edeltäjä kenraalikuvernöörinä oli Michael Hardie Boys, ja hänen seuraajansa on Anand Satyanand, joskin sijaiskuvernöörinä oli välillä muutamia viikkoja Dame Sian Elias.

Edeltäjä:
Michael Hardie Boys
'
Kenraalikuvernööri
Seuraaja:
Anand Satyanand
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.