Silver-veneet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Silver-veneitä on valmistettu Ähtärissä vuodesta 1990 alkaen, jolloin yrityksen perustivat aiemmin Fiskarsilla työskennelleet työntekijät.[1] Aiemmista suomalaisista alumiiniveneistä poiketen Silver-veneiden sisäosat rakennettiin lujitemuovista ja runko alumiinista. Yhtiö kutsui rakennetta nimellä Alu-Fibre.

Jo veneen ensimmäinen versio voitti parhaan uisteluveneen palkinnon. Vuosien aikana mallisto on laajentunut ja monipuolistunut, kattaen nykyisin kolme eri mallistoa, täysin alumiinisen X-sarjan, perinteisen AluFibre Y-sarjan sekä lasikuidusta valmistetun Z-sarjan.

Mallistot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silverin mallisto koostuu kolmesta mallisarjasta X, Y ja Z.[2] Venemallit on nimetty eläinten mukaan ja perään on lisätty tyyppikuvaus, kuten Tiger DC tai Tiger BR.

X-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X-sarjan veneet on valmistettu kokonaan merialumiinista, mikä tekee malleista helppohoitoisia, kestäviä ja hiljaisia. Veneissä runko, sisälaidat, turkkipinta, istuin-/säilytyslaatikot kansineen, uimatasot, takakeskipenkki sekä perän kaksi klaffipenkkiä ovat kaikki valmistettu alumiinista.

Y-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Y-sarja on perinteisin Silverin mallistoista. Malliston veneitä on valmistettu vuodesta 1990. Y-sarjan veneet on valmistettu hyödyntäen ainutlaatuista AluFibre rakennetta. AluFibre rakenteessa yhdistetään kestävä merialumiini miellyttävään lasikuituun. Turvallisuuden ja äänettömyyden veneisiin tuo vettymätön polyuretaanivaahto alumiinin ja lasikuidun välissä. Tämän rakenteen ansiosta vene kelluu vaikka vedellä täytettynä.

Z-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Z-sarja on mallisarjoista uusin. Kokonaan lasikuituisia veneitä on valmistettu Silverillä vuodesta 2018. Z-sarjasta löytyy Silverien suurin malli, yli kahdeksan metriä pitkä Raptor DCz Day Cruiser. Z-sarjaa valmistetaan muista Silvereistä poiketen Valkeakoskella. Z-sarjasta löytyy myös tällä hetkellä Silver malliston ainoat Day Cruiserit eli veneet joissa voi yöpyä.


Silverin kaikkien mallisarjojen veneisiin on olemassa laaja vakiovarustus sekä paljon lisävarusteita, muun muassa sateelta ja tuulelta suojaavat kuomut.

AluFibre-rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Silver-veneissä käytetty AluFibre rakenne yhdistää merialumiinin ja lasikuituiset sisäosat veneessä. Alumiinin ja Lasikuidun väli täytetään vettymättömällä polyuretaanivaahdolla. Rungon kiertojäykkyys tulee kestävästä rungosta, joten lasikuituisen sisus on lähinnä esteettinen ja käyttömukavuutta lisäävä. [3]

Silver-veneet ja Terhitec Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2009 Silver siirtyi TerhiTec Oy:n omistukseen, joka halusi jatkaa Silverin tekemistä samoja arvoja noudattaen: olla arvostetuin käytännöllisten veneiden valmistaja Euroopassa.

TerhiTec Oy on Euroopan johtavia ISO9001-laatusertifioituja venevalmistajia. Yhtiön Ähtärissä ja Rymättylässä sijaitsevissa tehtaissa on valmistettu noin 215 000 venettä vuodesta 1972. TerhiTec on ainoa eurooppalainen venevalmistaja joka pystyy valmistamaan veneitä kolmesta eri materiaalista: ABS-muoviset Terhi-veneet, lasikuituiset Sea Star-veneet sekä merialumiinin ja lujitemuovin yhdistelmänä tehdyt Silver-veneet.

TerhiTec Oy on osa vuonna 1905 perustettua Otto Brandt -konsernia, johon kuuluvat Honda-maahantuoja Oy Brandt Ab, TerhiTec Oy (Terhi- ja Silver-veneet) sekä Suomen suurin vene-, moottoripyörä- ja mönkijätalo Bike & Boat World Oy.

Vuonna 2014 TerhiTec Oy:n veneiden myynti- ja markkinointivastuu niin kotimaan kuin viennin osalta siirtyi Oy Brandt Ab:n Marine-yksikölle, joka kattaa Otto Brandt -konsernin kaikki venemerkit, (AMT, Faster, Silver ja Terhi) sekä Honda- ja Torqeedo-perämoottorit. [4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alumiini siivittää ähtäriläisiä T&T. Viitattu 1.11.2017. (englanniksi)
  2. Silver: Silver - veneet | silverboats.fi Silver. Viitattu 14.5.2020.
  3. Silver: The AluFibre™ Boat Silver. Viitattu 14.5.2020. (englanniksi)
  4. Silver - Yritys silverboats.fi.
  5. Otto Brandt - tuotemerkit otto-brandt.fi. Arkistoitu 12.4.2015.