Sijaisperhe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sijaisperheeksi kutsutaan perhehoitoa tarjoavaa perhettä, johon on lastensuojelullisista syistä sijoitettu perheeseen juridisesti kuulumaton lapsi. Sijaisperhe toimii hoitoa ja huolenpitoa tarvitsevan lapsen kasvu- ja elinympäristönä lapsen biologisen perheen sijaan.

Sijaishuoltoon päädytään, jos biologiset vanhemmat eivät kykene huolehtimaan lapsestaan riittävällä tasolla. Myös biologiset vanhemmat voivat toivoa lapsen sijoitusta halunaan tarjota lapselle mahdollisuus nykyistä parempaan kasvuympäristöön. Lapselle tarjotaan mahdollisuus tavata biologisia vanhempiaan sijaisperheessä asuessa.

Sijaisperheen vanhempia koulutetaan järjestämällä heille muun muassa koulutuspäiviä. He myös käyvät asiakaspalavereissa lasten biologisten vanhempien ja lapsen oman sosiaalityöntekijän kanssa. Myös viime käden vastuu ja päätösvalta lapsen hoitoon ja huolenpitoon liittyvissä asioista on lapsen sosiaalityöntekijällä.

Lapsi voidaan sijoittaa sijaisperheeseen 18- tai 21-vuotiaaksi asti. Tämän jälkeen hän on muiden täysi-ikäisten tavoin vapaa muuttamaan itsenäiseen asumiseen.