Sigma Octantis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sigma Octantis (σ Oct, σ Octantis) on tähti, joka kuuluu Oktantin tähdistöön ja on eteläisen pallonpuoliskon napatähti. Se on Delta Scuti -tähti jonka näennäinen magnitudi on keskimäärin 5,47, vaihdellen 0,03 yksikköä 2,33 tunnissa. Sigma Octantis sijaitsee noin 294 valovuoden päässä Maasta ja se luokitellaan jättiläistähdeksi.

Sigma Octantis on kuvattu Brasilian lippuun ja se kuvaa Distrito Federalia. Tähdestä käytetään sen sijainnin vuoksi toisinaan myös nimitystä Polaris Australis.

Eteläinen napatähti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sigma Octantis on eteläinen napatähti, jonka vastakohta pohjoisella pallonpuoliskolla on Pohjantähti. Eteläiseltä pallonpuoliskolta tarkasteltuna Sigma Octantis vaikuttaa lähes liikkumattomalta ja kaikki eteläisen taivaan tähdet näyttävät kiertävän sitä. Se kuuluu pieneen puolikkaan viisikulmion muotoiseen ryhmään ja sijaitsee noin asteen päässä varsinaisesta etelänavasta. Eteläisen taivaan etelänapa loittonee Sigma Octantiksesta.

Havaitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sigma ocantis on vain heikosti havaittavissa paljaalla silmällä, joten se ei ole käyttökelpoinen navigoinnissa toisin kuin Pohjantähti. Tästä syystä huomattavasti helpommin havaittavaa Etelän ristiä käytetään yleensä etelänavan määrittämisessä. Sen jälkeen kun Sigma Octantiksen summittainen paikka on saatu määritettyä, joko Etelän ristin avulla tai muiden Oktanttiin kuuluvien tähtien perusteella, sen sijainti voidaan määritellä tarkasti. Sigma, Chi, Tau ja Upsilon Octantis ovat kaikki voimakkuuden 5,6 tähtiä ja muodostavan puolisuunnikkaan.Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Sigma Octantis