Sigillografia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sigillografia eli sfragistiikka on historiantutkimuksen aputiede, jonka tutkimuskohteena ovat sinetit. Heraldiikka on usein keskeisessä asemassa tehtäessä päätelmiä, jotka koskevat sinettien tunnistamista ja ajoittamista.

Terminologiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sigillografian, jota aiemmin on kutsuttu, erityisesti saksankielisellä alueella, sphragistiqueksi, on tiede joka lajittelee ja tukii joko vahaan painettuja tai metalliin lyötyjä, joita kutsutaan bulliksi, sinettejä.

Sinetti on kohokuvoihinen, painatettu tai kaiverrettu aihen, joka painetaan yleensä muovautuvaan materiaaliin, jota esimerkiksi sinettivaha on. Tosin kovalla paineella tai voimalla se voidaan tehda myös metalliin ja kiveen. Sinettikuviota kutsutaan usein sinettimatriisiksi ja pääsääntöisesti se tehdään pronssista tai kuparista. Sinettiä on käytetty ja yhä edelleenkin käytetään henkilökohtaisen vallan symbolina, mutta myös julkisten laitosten tunnuksena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yves Mettman; Sigillographie et marques postales; in Charles Samaran; L'Histoire et ses méthodes. Pariisi, 1961. s. 393-447.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.