Siaminlahti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Siaminlahti kartalla.
Siaminlahti

Siaminlahti rajautuu Etelä-Kiinan mereen, joka on Tyynenmeren osa. Lahtea reunustavat Kambodža, Thaimaa ja Vietnam. Lahden pohjoiskärki on Bangkokinlahti, johon Bangkokin lähellä laskee Chao Phraya -joki. Siaminlahden pinta-ala on noin 320 000 km². Lahden rajan muodostaa linja, joka kulkee Etelä-Vietnamissa Mekong-joen suun eteläpuolella sijaitsevasta Bai Bungin niemestä Kota Barun kaupunkiin Malesian rannikolle. Viimeisen jääkauden keskivaiheilla Siaminlahtea ei ollut, koska merenpinta oli niin matalalla, että alue kuului Chao Phrayan jokilaaksoon.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siaminlahti on melko matala: sen keskisyvyys on 45 m, ja syvin kohta on vain 80 m. Siksi vesi vaihtuu hitaasti, ja jokien voimakas virtaus aiheuttaa sen, että lahden suolapitoisuus on pieni, 3,05–3,25 %, ja se on hyvin sedimenttipitoinen. Lahteen virtaa suolapitoisempaa (3,4 %) vettä Etelä-Kiinan merestä vain syvemmissä kohdissa. Suolaisempaa vettä on ainoastaan keskussyvänteessä, jonka syvyys on yli 50 m. Siaminlahden tärkeimmät joet laskevat Bangkokinlahti: Chao Phraya ja sen sivuhaara Tha Chin joki, Mae Klong ja Bang Pakong. Lisäksi vähäisempi Thaimaan Tapijoki laskee Siaminlahden lounaisosassa olevaan Bandoninlahteen.

Veden trooppisen lämpötilan vuoksi Siaminlahdessa on runsaasti koralliriuttoja ja siten useita sukelluskeskuksia. Matkailijat suosivat erityisesti Ko Samuin saarta Surat Thanin maakunnassa ja Pattayaa Chonburin maakunnassa, kun taas Ko Tao on sukellusmatkailijoiden suosiossa.

Luonnonvarat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahdessa on öljyä ja maakaasua Thaimaan ja Kambodžan aluevesillä.

Aluekiista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malesialla, Thaimaalla ja Vietnamilla on Siaminlahden alueella aluekiistoja. Malesia ja Thaimaa ovat päättäneet yhdessä kehittää kiisteltyä aluetta.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Gulf of Thailand