Ko Samui

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ko Samui
เกาะสมุย
Sijainti
Saariryhmä
Samui
Vesialue
Korkein kohta
635 mView and modify data on Wikidata
Pinta-ala
228,7 km²
Väestö
Suurin kaupunki
Na Thon
Kartta
Phra Phuttha Kodomin suuri Buddhapatsas, joka kuuluu Wat Phra Yain temppeliin, sijaitsee tambon Bo Phutissa Ko Samuin koilliskärjessä. Patsas pystytettiin 1972 ja se on 12 metriä korkea.

Ko Samui (thaiksi เกาะสมุย) on Thaimaan kolmanneksi suurin saari (228,7 km²) Phuketin ja Koh Changin jälkeen, ja se on suosittu turisti- ja rantalomakohde. Samui sijaitsee Siaminlahdella Surat Thanin provinssissa lähellä Kran kannasta. Saaren keskus on Na Thonin satamakaupunki, jonne on lauttayhteys mantereelta Don Sakista.

Ko Samui on osa Samuin saaristoa, johon kuuluu pääsaaren lisäksi 60 pienempää saarta, tärkeimpinä Ko Phangan, Ko Tao, Ko Nang Yuan ja Ko Taen. Ko Samuilla on useita hiekkarantoja, kuten itärannikon Lamai ja Chaweng. Saarella on Bangkok Airwaysin omistama lentokenttä, jonne lennetään päivittäin muun muassa Bangkokista.

Hallinnollinen jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 2008 saakka Ko Samui oli Surat Thanin provinssiin kuulunut amphoe. Kesäkuussa 2008 saarelle myönnettiin itsenäisen kaupungin status (muang).

Amphoe Ko Samui jaetaan seitsemään tamboniin ja koko saari on yhtenäinen hallinnollinen alue thesaban muang. Amphoe käsittää saaren lisäksi Ang Thongin saariston ja muita pienempiä lähisaaria.

  1. Ang Thong
  2. Lipa Noi
  3. Taling Ngam
  4. Na Mueang
  5. Maret
  6. Bo Phut
  7. Mae Nam
Ko Samuin tambonit