Sherman Alexie

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sherman Alexie.

Sherman Joseph Alexie, Jr. (s. 7. lokakuuta 1966 Spokanessa, Washington) on yhdysvaltalainen kirjailija ja elokuvaohjaaja. Hän on juuriltaan alkuperäisamerikkalainen. Hänelle myönnettiin vuonna 2007 National Book Award.

Alexie kärsi syntyessään hydrokefaliasta eli vesipäisyydestä. Kirurgisista hoitotoimista huolimatta hänen ennusteensa oli alun perin synkkä, ja hänen povattiin jäävän kehitysvammaiseksi. Toisin kuitenkin kävi: Alexie oli lahjakas lapsi, joka oppi lukemaan jo kolmen vuoden ikäisenä.

Valmistuttuaan high schoolista vuonna 1985 Alexie aloitti opintonsa Gonzagan yliopistolla Spokanessa. Kahden vuoden kuluttua hän siirtyi Washingtonin valtionyliopistoon, josta hän valmistui Bachelor of Artsina.

Alexie on monipuolinen kirjoittaja, jonka tuotantoon kuuluu niin romaaneja, novelleja ja runoutta kuin käsikirjoituksiakin. Useissa teoksissa käsitellään intiaanina elämistä yhdysvaltalaisessa nyky-yhteiskunnassa. Hänen ensimmäinen elokuvaohjauksensa, niin ikään intiaanielämää kuvaava The Business of Fancydancing, on vuodelta 2002.