Shania Twain

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Shania Twain
Shania Twain Lontoossa, helmikuussa 2004.
Shania Twain Lontoossa, helmikuussa 2004.
Henkilötiedot
Koko nimi Eilleen Regina Edwards
Syntynyt 28. elokuuta 1965 (ikä 53)
Windsor, Ontario, Kanada
Ammatti laulaja-lauluntekijä
Muusikko
Taiteilijanimet Shania Twain (1993–)
Aktiivisena 1993–
Tyylilajit country, pop
Levy-yhtiöt Mercury Nashville
Allekirjoitus
Allekirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivut
MusicBrainz

Shania Twain, oikealta nimeltään Eilleen Regina Edwards, myöhemmin Eilleen Twain (s. 28. elokuuta 1965 Windsor, Ontario, Kanada) on kanadalainen laulaja-lauluntekijä. Hänen vuonna 1997 ilmestynyt Come On Over -albuminsa on myydyin naisartistin levy (vuoteen 2016 mennessä 43 miljoonaa kappaletta) ja samalla myydyin kantrialbumi.[1] Twain on ainoa artisti, joka on Yhdysvalloissa myynyt kolmella levyllä timanttilevyyn oikeuttavan määrän, yli 10 miljoonaa levyä. Twain määritellään kantriartistiksi ja hänen musiikistaan suuren osan muodostaa kantripop.

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twainin vanhemmat ovat Sharon ja Clarence Edwards. He erosivat lapsen ollessa kaksivuotias. Tuleva laulaja kasvoi Eilleen Twain -nimisenä pohjoisemmassa ja pienemmässä Timminsin kaupungissa äitinsä muutettua sinne uuden miehensä Jerry Twainin (täysverinen ojibwe-intiaani) kanssa. Twainien perhe oli köyhä ja talvella he joutuivat polttamaan talonsa lautoja pysyäkseen lämpiminä.

13-vuotiaana Eilleen Twain kutsuttiin esiintymään CBC:n Tommy Hunter Show’hun. Lukioaikoinaan hän lauloi Longshot-nimisessä yhtyeessä, joka esitti cover-versioita ajankohtaisista kappaleista. 1. marraskuuta 1987 Sharon ja Jerry Twain kuolivat auto-onnettomuudessa, minkä jälkeen Eilleen muutti kahden nuoremman veljensä ja sisarensa kanssa Huntsvilleen. Siellä hän elätti uusperhettä esiintymällä paikallisessa lomakohteessa, Deerhurst Resortissa. Kuultuaan Twainin esityksen vuonna 1991 nashvilleläinen Dick Frank kutsui hänet nauhoittamaan demon.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen levytyssopimuksen tultua ajankohtaiseksi 1991 Twain muutti etunimensä Shaniaksi (odžibwaksi matkalla). Shanian ojibwe-heimoon kuulunut isäpuoli pysyi hänelle tärkeänä vaikuttimena. Timminsin kaupunki nimesi myöhemmin kadun hänen mukaansa, perusti museon[2] ja antoi hänelle kaupungin avaimet.

Twainista tuli yksi maailman parhaiten menestyneistä laulajista 1990-luvulla ja 2000-luvulla. Hänen albumeistaan kolme on myynyt Yhdysvalloissa yli 10 miljoonaa kappaletta.[3] Huomattavan Twainin menestyksessä kantrimusiikin saralla tekee, että hän ei ole kotoisin kantrimusiikin alueilta.selvennä Twain lopetti laulajanuransa ja esitti vetäytymisen syyksi heikentyneen äänen. Vuonna 2017 Twain vieraili Yhdysvaltojen The Voice -televisio-ohjelmassa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twain erosi vuonna 2008 pitkäaikaisesta aviomiehestään, tuottaja Robert John ”Mutt” Langesta . Heillä on yksi lapsi, vuonna 2001 syntynyt Eja. Uutena vuotena 2011 Twain avioitui Frederic Thiebaudin kanssa. Twain asuu Sveitsissä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Shania Twain.