Seychellienjättiläiskilpikonna

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seychellienjättiläiskilpikonna
Seychelles tortoise2(js).jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Kilpikonnat Testudines
Heimo: Testudinidae
Suku: Dipsochelys
Laji: hololissa
Kaksiosainen nimi
Dipsocheys hololissa
(Günther, 1877)
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Seychellienjättiläiskilpikonna Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Seychellienjättiläiskilpikonna Commonsissa

Seychellienjättiläiskilpikonna (Dipsochelys hololissa) on Seychelleillä ennen tavattu, sukupuuttoon luonnosta kuollut jättiläiskilpikonna. Ne laidunsivat marskimaiden ja purojen reunoja. Ne ovat erikoisia sillä ne juovat vettä nenällään.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uroksen kilpi on noin 100 cm pitkä, naaraan n. 80 cm. Suurimman painon saavuttanut seychellienjättiläiskilpikonna painoi 254 kg. Yleisväritys on tumma. Laji muistuttaa hieman aldabranjättiläiskilpikonnaa.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seychellienjättiläiskilpikonnat asuttivat Seychellien kiviperäisiä saaria. Lajin kanta oli varsin yleinen ennen kuin sitä alettiin tappaa massoittain 1800-luvun keskivaiheilla. Nykyisin ainoat tunnetut yksilöt löytyvät vankeudesta.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parittelun jälkeen naaras munii 9-25 munaa jotka kuoriutuvat 120-130 päivän kuluttua. Ne ovat 6-7 cm pitkiä. Sukukypsyyden ne saavuttavat 20-25 vuoden iässä.

Kannan lasku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seychellienjättiläiskilpikonnan kanta väheni dramaattisesti 1800-luvun keskivaiheilla, sillä niitä tapettiin joukoittain. 1840-luvulla laji oli kadonnut luonnosta ja sen oletettiin kuolleen sukupuuttoon.

Lisääntymisohjelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1990-luvulla Seychelleiltä löydettiin kahdeksan lajin elossa olevaa yksilöä, jotka on otettu vankeuteen lisääntymisohjelmia varten. Lisäksi maailman eläintarhoissa on yhteensä 12 lajin yksilöä. Lisääntymisohjelmat tuottavat jonkinasteista tulosta; 2002 syntyi kaksi uutta koirasta, vuonna 2004 syntyi uusi koiras, 2003 ja 2004 syntyi yhteensä kaksi naarasta, kumpikin eri vuonna. 2005 tuli paljon poikasia. Lisäksi syntyi 45 poikasta risteyttämällä seychellienjättiläiskilpikonna ja arnoldinjättiläiskilpikonna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.