Serra do Mar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Serra do Marin huippuja lähellä Teresópolista.

Serra do Mar [ˈsɛʁɐ du ˈmaɾ] on 1 500 km pitkä vuoristojen ja jyrkänteiden ketju Kaakkois-Brasiliassa. Brasilian rannikkoa myötäilevä jyrkänne ulottuu yhteensä 2 600 kilometriä Rio Grande do Sulin osavaltiosta etelässä Bahian osavaltioon pohjoisessa, mutta vain sen eteläisintä osaa kutsutaan nimellä Serra do Mar.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Serra do Mar seuraa Atlantin Valtameren rannikkoa Espírito Santon osavaltiosta Santa Catarinan eteläosaan.[2] Joissakin lähteissä siihen sisällytetään myös Serra Geral, jolloin alue ulottuisi myös Rio Grande do Sulin koillisosaan.

Jyrkänne muodostaa rajan lähellä merenpinnan tasoa olevan rantavyöhykkeen ja sisämaan ylängön (planalto) välille. Ylängon keskimääräinen korkeus on 5 00–1 300 metriä.

Luonnonsuojelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun eurooppalaiset saapuivat Brasiliaan 1500-luvulla, Serra do Marilla oli rikas ja erittäin monipuolinen ekosysteemi, joka koostui pääasiassa rehevästä trooppisesta sademetsästä, nimeltään Mata Atlântica. Kaupungistumisen ja hakkuiden takia suurin osa metsää on tuhoutunut. Jäljellä olevat metsäpirstaleet ovat lähes yksinomaan merelle päin suuntautuvilla jyrkänteillä ja jyrkillä rinteillä.

Joukko erilaisia suojelualueita on nyt perustettu suojelemaan Mata Atlanticaa ja sen biologista perintöä, mutta happosateet, saastuminen, salametsästäjät, salahakkuut, metsäpalot ja kasvavavt kaupunkien alueet ja maatilat aiheuttavat aktiivisesti tuhoja, erityisesti kaupunkeja ympäröivillä alueilla. Useat suuret metropolit, kuten Vale do Itajaí, Curitiba, Sao Paulo ja Rio de Janeiro, ovat lähellä Serra do Maria.

Sademetsien tuhottujen elinympäristöjen elvyttäminen ja biologisen monimuotoisuuden palauttaminen metsittämällä on tunnetusti erittäin vaikeaa.

Serra do Marin alueella Paranán ja São Paulon osavaltioissa olevat 25 luonnonsuojelualuetta, yhteispinta-alaltaan lähes 470 000 hehtaaria, on nimetty Unescon maailmaperintökohteeksi vuonna 1999. Alueen lajisto on erittäin monimuotoista, ja siellä elää monia harvinaisia ja kotoperäisiä lajeja. Paikoin on laskettu 450 puulajia hehtaarilta. Alueella on 120 nisäkäslajia, niiden joukossa jaguaari ja monia apinalajeja sekä 350 lintulajia.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Serra do Mar Encyclopedia Britannica. Viitattu 21.8.2016.
  2. Angulo, R. J., G. C. Lessa, M. C. de Souza (2009).
  3. Atlantic Forest South-East Reserves Unesco. Viitattu 21.8.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Serra do Mar