Sergei Tanejev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Tanejev

Sergei Ivanovitš Tanejev (ven. Сергей Иванович Танеев; 25. marraskuuta (J: 13. marraskuuta) 1856 Vladimir19. kesäkuuta (J: 6. kesäkuuta) 1915 Zvenigorod) oli venäläinen säveltäjä, pianisti ja musiikkipedagogi.

Tanejev ryhtyi soittamaan pianoa viisivuotiaana ja aloitti opintonsa Moskovan konservatoriossa vuonna 1866. Hän opiskeli sävellystä Pjotr Tšaikovskin ja pianonsoittoa Nikolai Rubinsteinin johdolla. Valmistuttuaan Tanejev esiintyi solistina muun muassa Tšaikovskin 1., 2. ja 3. pianokonserton kantaesityksissä.

Hän opetti Moskovan konservatoriossa vuoteen 1905 asti, ja hänen oppilaitaan olivat muiden muassa Aleksandr Skrjabin ja Sergei Rahmaninov. Viimeisinä vuosina Tanejevin uraa varjosti paheneva alkoholiongelma, ja hän kuoli vuonna 1915 keuhkokuumeeseen, jonka sai osallistuessaan oppilaansa Skrjabinin hautajaisiin.

Tanejevin sävellystuotanto oli tyyliltään mannereurooppalaista, ja se sisältää muun muassa yhdeksän jousikvartettoa, neljä sinfoniaa ja kuorokantaatin Pyhä Johannes Damaskolainen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Sergei Tanejev International Music Score Library Project (englanniksi)