Sergei Sobolev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei Sobolev
Sobolev vuonna 1970.
Sobolev vuonna 1970.
Henkilötiedot
Syntynyt 6. lokakuuta 1908
Pietari
Kuollut 3. tammikuuta 1989 (80 vuotta)
Moskova
Kansalaisuus Venäjä
Ammatti matemaatikko
Muut tiedot
Koulutus
Merkittävät teokset

Sergei Lvovitš Sobolev (ven. Серге́й Льво́вич Со́болев; 6. lokakuuta 1908 Pietari3. tammikuuta 1989 Moskova) oli Venäjällä syntynyt matemaatikko. Hän työskenteli matemaattisten analyysien ja osittaisdifferentiaaliyhtälöiden parissa. Sobolevin opetustyötä on kuvattu merkittäväksi.[1]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sergei erotettiin nuorena asianajajaisästään Lev Aleksandrovitš Sobolevista, ja äiti Natalya Georgievna kasvatti hänet. Georgievnan kasvatuksen tärkeimpiä kulmakiviä olivat rehellisyys ja päämäärätietoisuus. Näiden piirteiden kerrotaankin kuvanneen Sobolevin tutkijantyötä[2]. Sobolev kiinnostui matematiikasta lukioaikanaan. Hän asui äitinsä kanssa Harkovassa Venäjän sisällissodan aikana. Harkovasta Pietariin hän muutti vuonna 1923. Sobolev valmistui lukiosta seuraavana vuonna erinomaisin arvosanoin. Hän ei kuitenkaan päässyt yliopistoon, koska hän oli vain 15-vuotias.

Työ matemaatikkona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sobolev valmistui Pietarin valtionyliopistosta vuonna 1929. Hän työskenteli Pietarissa 1932 ja Moskovassa Steklovin matematiikan instituutissa 1934 alkaen. Sobolev oli Moskovan valtionyliopiston professori vuosina 1935–1957. Hän toimi Kurtšatov-instituutin apulaisjohtajana 1943–1957 ja osallistui Neuvostoliiton ydinaseprojektiin.

Vuonna 1956 Sobolevista tuli yksi tunnetuimmista tiedemiehistä, kun hän laajensi projektejaan Neuvostoliiton itäosiin, mikä johti Venäjän tiedeakatemian Siperian-yksikön perustamiseen. Hän perusti Akademgorodokin ja Novosibirskin matematiikan instituutit.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]