Senryū

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Senryū (jap. 川柳, "jokipaju") on japanilainen lyhyen runouden muoto, joka muistuttaa rakenteeltaan haikua. Senryūssa on kolme riviä ja yhteensä 17 äännettä (onji) tai vähemmän (ei tavua)selvennä. Senryūt kertovat yleensä ihmisten oikuista, kun taas haikut käsittelevät luontoa. Senryūt ovat myös usein kyynisiä tai mustan humoristisia, haikut taas vakavia. Senryūhun ei tarvitse liittää kigoa eli vuodenaikasanaa, toisin kuin haikuun. Senryūn kieli voi olla puhekieltä tai jopa vulgaaria kieltä.

Runomuoto on nimetty Edo-kauden haiku-runoilijan Senryū Karain mukaan. Hänen kokoelmansa Haifūyanagidaru toi lajityypin (ja siten kirjailijan nimen) julkiseen tietoisuuteen. Tyypillinen esimerkki kokoelmasta on esimerkiksi seuraava:

泥棒を Dorobō o
捕えてみれば toraete mireba
我が子なり wagako nari
Ryöstäjän
kun saan kiinni
oma lapseni

Runo ei kerro niinkään sen tekijän henkilökohtaisesta kokemuksesta kuin yleisestä tilanne-esimerkistä. Se voi olla myös taiteen historiaan liittyvän tilanteen lyhyt ja vitsikäs kerronta. Tässä runossa oli kysymys legendaariset mittasuhteet saaneesta historiallisesta tapahtumasta.

Jotkut senryūt asettuvat haikun rajamaille. Seuraava Shūji Terayaman senryū kopioi haikun rakenteen uskollisesti, ilmeistä vuodenaikasanaa myöten, mutta lähemmin tarkasteltuna se on sisällöltään absurdi:

かくれんぼ Kakurenbo
三つ数えて mittsu kazoete
冬になる fuyu ni naru
Piiloleikki
laske kolmeen
talvi tulee

Terayama kirjoitti leikkineensä piilosta hautausmaalla lapsena ja piti itseään ulkopuolisena, joka joutui olemaan aina se joka "jää". Hänelle piiloleikin näkeminen tai muisto siitä saattoi olla hyytävä kokemus. Todellinen henkilökohtainen kokemus olisi klassisessa mielessä haiku eikä senryū. Jos Terayaman runo taas käyttää lasten leikkiä vertauskuvana sille, miten lyhyt elämä on jälkikäteen tarkasteltuna, eikä muuta, runo toimisi senryūna. Muuten se on hyvässä uskossa tehty haiku. On olemassa myös mahdollisuus, että runo on vitsi piiloleikistä: "jäänyt" tajuaa, kuukausien piileskelyn ja talven tulon jälkeen, että kukaan ei halua löytää häntä.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Senryū