Semele (oratorio)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Georg Friedrich Händel

Semele on Georg Friedrich Händelin kolminäytöksinen 'musiikkidraama', alun perin ohjeistettu esitettäväksi "oratorion tapaan",[1]. William Congreven aikaisempaan oopperalibrettoon perustuva Semele on käytännössä oopperan kaltainen, mutta se esitettiin alun perin konserttiversiona Covent Gardenin teatterissa Lontoossa 10. helmikuuta 1744. Teoksen juoni on peräisin Ovidiuksen runoteoksesta Muodonmuutoksia ja kertoo Semelestä, Bacchuksen äidistä. Händel kutsui teostaan myös nimellä 'Semelen tarina'. Teos sisältää kuuluisan aarian Where'er you walk.

Teoksessa on sekä oopperan, oratorion että klassisen näytelmän piirteitä. Semele sai ensiesityksensä paastonaikaan, hänen vakiintuneena ajankohtanaan oratorion esittämiselle. Teos oli kuitenkin jotain muuta kuin lontoolainen yleisö Händeliltä odotti näin juhlavana aikana. Semelen teksti on maallinen, ja sen tarinaan sisältyy aviorikoksen kuvaus. Lukuisat polyfoniset kuoro-osuudet tekevät teoksesta erityisen Händelin oopperoihin verrattuna. [2] Semele sai ensin ilmestyessään neljä esitystä ja myöhemmin samana vuonna kaksi lisää. Nämä jäivät kuitenkin ainoiksi esityksiksi Händelin elinaikana. Nykyään Semeleä esitetään usein eri puolilla maailmaa sekä lavastettuna että konserttiversiona.

Roolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Èlisabeth Duparc, taiteilijanimeltään "La Francesina", joka ensiesitti Semelen roolin
Rooli Äänityyppi Ensiesityksen solistit, 10.2.1744
(Johtaja: Georg Friedrich Händel)
Jupiter tenori John Beard
Cadmus, Theban kuningas basso Henry Reinhold
Semele, Cadmusin tytär, rakastunut Jupiteriin sopraano Elisabeth Duparc ("La Francesina")
Athamas, Boiotian prinssi, rakastunut Semeleen ja aikeissa naida tämän altto Daniel Sullivan
Ino, Semelen sisar, rakastunut Athamasiin mezzosopraano Esther Young
Somnus basso Henry Reinhold
Apollo tenori John Beard
Juno mezzosopraano Esther Young
Iris sopraano Christina Maria Avoglio
Ylipappi basso Henry Reinhold
Kuoro (pappeja, auguureja, cupidoja, zefiirejä, nymfejä, nuorukaisia, palvelijoita)

Synopsis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohtaus Opera Philadelphian Semele-tuotannosta, 2019

Tiivistelmä:

Ylijumala Jupiter vie kuolevaisen prinsessan Semelen salaiseen piilopaikkaan vuorille pitääkseen tätä rakastajattarenaan. Kun Jupiterin vaimo Juno kuulee miehensä aviorikoksesta, hän raivostuu ja keksii juonen tuhotakseen Semelen. Juno lähestyy häntä valepuvussa ja, tytön turhamaisuuteen vedoten, houkuttelee hänet vaatimaan saada nähdä rakastajansa tämän jumalallisessa muodossa. Vastahakoisesti Jupiter suostuu, mutta hänen salamaniskunsa polttavat Semelen poroksi. Semelen tuhkasta nousee kuitenkin hänen ja Jupiterin syntymätön lapsi – Bacchus, viinin ja hurmion jumala.

Ensimmäinen näytös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zeus ja Semele sylikkäin, 1700-luvulta

Kreikassa, myyttien aikaan

Kohtaus Junon temppelissä. Alttarin luona on kultainen jumalattaren kuva.

Junon temppelissä Cadmus, Theban kuningas, valmistelee tyttärensä häitä Athamasin, Boiotian prinssin kanssa. Jumalattaren antamat merkit näyttävät, että hän hyväksyy liiton (resitatiivi Behold! Auspicious flashes rise ja kuoro Lucky omens bless our rites.) Morsian on kuitenkin vältellyt häitä keksimällä tekosyyn toisensa perään. Hänen isänsä ja sulhasehdokkaansa taivuttelevat häntä lopettamaan viivyttelyn (duetto Daughter, hear! Hear and obey!). Omassa mielessään Semele pohtii pulmaansa: hän ei haluaisi naimisiin prinssi Athamasin kanssa, koska rakastaa itseään Jupiteria, ja kutsuu nyt tätä avukseen (resitatiivi Ah me! What refuge now is left me?, arioso O Jove! In pity teach me which to choose ja aaria The morning lark). Athamas näkee Semelen kiihtymyksen mutta pitää sitä vain merkkinä tämän rakkaudesta häneen (aaria Hymen, haste, thy torch prepare). Semelen sisar Ino saapuu, hänkin tuskan vallassa, sillä hän puolestaan rakastaa Athamasia (kvartetto Why dost thou thus untimely grieve?). Jupiter on kuullut Semelen rukoukset. Hänen salamaniskunsa keskeyttävät häävalmistelut ja saavat kaikki pelon valtaan (kuoro: Avert these omens, all ye pow'rs). Junon papit keskeyttävät häät ja ajavat väen ulos temppelistä (kuoro Cease, cease your vows). Kaikki lähtevätkin – paitsi Athamas, joka suree häidensä peruuntumista, sekä Ino, joka on onnettomasti rakastunut Athamasiin (aaria Turn, hopeless lover). Athamas huomaa hänen murheensa, arvaamatta kuitenkaan sen syytä, ja kokee myötätuntoa, koska hän itse on onneton myös (aaria Your tuneful voice my tale would tell). Yllätys on suuri, kun Ino sanoo suoraan rakastavansa häntä (duetto You've undone me). Cadmus keskeyttää heidät kertomalla ihmeestä, jonka on juuri nähnyt: väkijoukon paetessa temppelistä paikalle ilmestyi kotka, joka kantoi Semelen pois selässään (resitatiivi Wing'd with our fears). Papit ja auguurit tunnistavat kotkan: tämä on itse Jupiter, joka tervehtii Cadmusta (kuoro Hail Cadmus, hail!). Näytöksen lopussa Semele nähdään nautinnon vallassa ylijumalan uutena rakastajattarena (aaria Endless pleasure, endless love).

Toinen näytös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohtaus 1

Miellyttävä maisema. Näkymää reunustaa kaunis vuori, jota koristavat metsät ja vesiputoukset. Juno and Iris saapuvat kukin omalla kulkuneuvollaan: Juno riikinkukkojen vetämissä vaunuissa, Iris sateenkaaren päällä. He laskeutuvat näyttämölle ja kohtaaavat.

Juno on epäluuloinen miehensä käytöksen johdosta. Hän on lähettänyt apurinsa Iriksen selvittämään asiaa. Iris kertoo nyt, että Jupiter on vienyt Semelen rakastajattarekseen palatsiinsa vuoren huipulle (aaria There, from mortal cares retiring). Raivostunut Juno vannoo kostoa (resitatiivi Awake, Saturnia, from thy lethargy!). Iris varoittaa häntä tehtävän vaikeudesta – palatsia vartioi joukko lohikäärmeitä, jotka eivät koskaan nuku (resitatiivi With adamant the gates are barr'd). Juno päättää lähteä yhdessä Iriksen kanssa vierailulle unen jumala Somnusin luolaan pyytämään, että Somnus taiallaan vaivuttaisi lohikäärmeet uneen (aaria Hence, Iris, hence away).

Kohtaus 2

Huone Semelen palatsissa. Hän nukkuu, cupidot ja zefiirit vartioivat häntä.

Semele herää. Hän on nähnyt unta rakastajastaan ja kokee haikeutta sen loppuessa (aaria O sleep, why dost thou leave me?). Kun Jupiter saapuu nuoren miehen muodossa, Semele kertoo hänelle, kuinka vaikea eroa on kestää. Jupiter selittää, että toisin kuin hän, Semele on kuolevainen, ja tarvitsee välillä lepoa rakastavaisten kiihkosta. Hän vakuuttaa uskollisuuttaan Semelelle (aaria Lay your doubts and fears aside). Semele laulaa palavasta rakkaudestaan häneen (aaria With fond desiring). Cupidojen ja zefiirien kuoro laulaa rakastavaisten ilosta ja tuskasta (kuoro How engaging, how endearing). Semeleä on kuitenkin alkanut vaivata se, että hän on vain kuolevainen jumalallisen rakastajansa rinnalla. Tästä heräävästä kuolemattomuuden halusta Jupiter on huolissaan ja näkee, että Semelen ajatukset on vietävä muualle (aaria I must with speed amuse her). Cupidot ja zefiirit neuvovat Semeleä unohtamaan huolet ja nauttimaan rakkauden iloista nyt, kun se taas on mahdollista (kuoro: Now Love that everlasting boy invites). Jupiter on taikakeinoin järjestänyt Semelelle seuraksi tämän sisaren Inon ja lupaa heille paratiisin ihanuutta puutarhoissaan (aaria Where'er you walk). Hän poistuu, ja Ino saapuu kuvaillen ihmeellistä lentomatkaansa vuorelle siivekkäiden zefiirien selässä (aaria But hark, the heav'nly sphere turns round). Siskokset laulavat ilostaan ja kuulevat sfäärien soittoa (duetto Prepare then, ye immortal choir). Nymfit ja nuorukaiset julistavat taivaan tulleen tällä seudulla maan päälle (kuoro Bless the glad earth).

Kolmas näytös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohtaus 1

Unen luolassa. Unen jumala makaa vuoteellaan.

Juno ja Iris saapuvat ja herättävät Somnusin (resitatiivi Somnus, awake), mistä Somnus ei ole mielissään (aaria Leave me, loathsome light). Hän valpastuu vasta Junon mainitessa kauniin nymfi Pasithean nimen (aaria More sweet is that name). Juno lupaa Somnusille nymfin kumppaniksi vastapalveluksena taiasta, joka vaivuttaisi uneen Semelen palatsia vartioivat lohikäärmeet ja samalla lainaisi Junolle Semelen sisaren Inon ulkomuodon. Somnus suostuu (duetto Obey my will).

Kohtaus 2

Huoneessa. Semele on yksin.

Edelleen Semele suree epäsuhtaa itsensä ja rakastajansa välillä (aaria My racking thoughts). Juno, Semelen sisaren Inon hahmossa, astuu sisään ja ällistystä näytellen väittää tämän tulleen kauniimmaksi. Hän julistaa, että Semele on tullut jumalattaren kaltaiseksi ja ojentaa tälle peilin (Behold in this mirror). Semele ihailee omaa kauneuttaan (aaria Myself I shall adore). "Ino" kannustaa Semeleä vaatimaan, että Jupiter näyttäisi hänelle todellisen, jumalaisen muotonsa, uskotellen, että sillä tavoin Semele saavuttaa kuolemattomuuden itsekin (resitatiivi Conjure him by his oath). Semele on kiitollinen neuvosta (aaria Thus let my thanks be paid). "Ino" poistuu ja Jupiter saapuu, innokkaana syleilemään Semeleä (aaria Come to my arms, my lovely fair), mutta Semele torjuu hänet (aaria I ever am granting) Jupiter vannoo täyttävänsä Semelen kaikki toiveet (resitatiivi By that tremendous flood, I swear) ja Semele kiristää häneltä lupauksen näyttäytyä jumalallisessa muodossaan (resitatiivi Then cast off this human shape). Huolestunut Jupiter varoittaa sen vaaroista (aaria Ah, take heed what you press). Semele kuitenkin vaatii häntä pitämään valansa (aaria No, no, I'll take no less) ja poistuu. Jupiter tietää, että Semelen tuho on näin käsillä, ja suree tämän kohtaloa (resitatiivi Ah, whither is she gone). Juno riemuitsee juonensa onnistumisesta (aaria Above measure is the pleasure).

Kohtaus 3

Semele nähdään katoksen alla. Mietteliäänä hän nojaa seinään murheellisen musiikin soidessa. Hän katsoo ylös ja näkee Jupiterin laskeutuvan pilvenä, joka salamoi molemmin puolin, ilma ukkosta jyristen.

Toiveensa mukaisesti Semele saa nähdä Jupiterin tämän jumalaisessa muodossa. Kun Jupiterin salamat polttavat häntä, hän liian myöhään katuu houkan ylpeyttään (resitatiivi Ah me! Too late I now repent). Tämän nähdessään Junon papit ilmaisevat hämmästystä ja kauhua (kuoro Oh terror and astonishment!). Athamas hyväksyy nyt mielellään Inon puolisokseen (aaria Despair no more shall wound me). Jumala Apollo laskeutuu pilven päällä tuoden ilouutisen: Semelen tuhkasta on nouseva hänen ja Jupiterin syntymätön lapsi (resitatiivi Apollo comes, to relieve your care). Hän on Bacchus, viinin ja hurmion jumala, "rakkauttakin mahtavampi". Tämä onnellinen päätös saa kaikki iloitsemaan (kuoro Happy, happy shall we be). [3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1744 ichriss.ccarh.org.
  2. The Cambridge Handel Encyclopedia Annette Landgraf, David Vickers Cambridge University Press, 26 Nov 2009, pp579, entry by John K Andrews
  3. Programme notes for "Semele" barbican.org.uk. Arkistoitu 20 tammikuu 2012. Viitattu 13 elokuu 2021.
  4. "Semele" handelhendrix.org. Arkistoitu 13 elokuu 2021. Viitattu 13 elokuu 2021.