Seltterivesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Seltterivesi kaupassa

Seltterivesi eli Selters-merkkinen kivennäisvesi on alkujaan Saksassa Hessenin osavaltiossa Seltersin Niederseltersissä pullotettu terveyslähteen hiilihappopitoinen kivennäisvesi, soodavesi, jossa on muun muassa soodaa (natriumbikarbonaattia). Keinotekoista "seltterivettä" voidaan valmistaa liuottamalla veteen samoja suoloja ja puristamalla siihen hiilihappoa. Sitä on käytetty monta sataa vuotta pöytä- ja terveysjuomana.

Lähde sijaitsee Seltersissä Niederseltersin (Selters) osa-alueella (ortsteil). Samanlaista kivennäisvettä saadaan lähellä olevan Ober-Seltersin ja Hessenin Oberliessenin kaakkoisosassa olevan Seltersin lähteistä.[1] Vesi virtaa maan sisältä noin 12 celsiusasteisena. Se sisältää litraa kohden ruokasuolaa 2,3 grammaa, natriumhydrokarbonaattia 1,2 g, kalsiumhydrokarbonaattia 0,4 g, magnesiumhydrokarbonaattia 0,3 g, kaliumsulfaattia 0,05 g ja pieniä määriä muita suoloja. Muihin kivennäisvesiin verrattuna veden hiilihaponpitoisuus on melko suuri.[2]

Nimestä on tullut Keski-Euroopassa samanlainen mineraalivettä tarkoittava yleiskäsite kuin Suomessa vichyvesi, jonka nimi johtuu Vichyn kaupungista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Selters, Tietosanakirja, osa 8, palsta 1074, Tietosanakirja-osakeyhtiö 2016
  2. Seltterivesi, Tietosanakirja osa 8, palsta 1074, Tietosanakirja-osakeyhtiö 2016

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]