Seikkailu-sarja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Seikkailu-sarja (engl. The Adventure Series) on englantilaisen Enid Blytonin kirjoittama 8-osainen nuortensarja. Kirjojen pääosissa ovat sisarusparit Filip ja Dinah sekä Jack ja Anne. Jackin lemmikkipapukaija Kiki on myös mukana kaikissa seikkailuissa, ja sillä on tapana tehdä nasevia ja huvittavia huomautuksia, joiden ansioista lapset myös usein välttyvät monilta vaaratilanteilta.

Seikkailuissa lapset toimivat itsenäisesti ja ratkaisevat arvoitukset paljolti ilman aikuisten apua. Romaanit ilmestyivät kymmenen vuoden aikana. Seikkailujen saaren alussa Jack on 14-vuotias, Filip 13, Dinah 12 ja Anne 11.

Värikkäät kansikuvat ja mustavalkoisen kuvituksen teki Stuart Tresilian. Suomennoksissa käytetään myös Tresilianin kuvitusta. 1950-luvun painoksissa käytettiin myös hänen alkuperäisiä kansikuviaan.

Sarjan romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin sarjan piti päättyä tämän romaanin jälkeen, mutta vannoutuneiden lukijoiden pyynnöstä Blyton kirjoitti vielä kaksi romaania:

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bill ja Allie Cunningham (Allien aiempi sukunimi: Mannering)
  • Filip ja Dinah Cunningham (Sisarukset. Aiempi sukunimi: Mannering)
  • Jack ja Anne Cunningham (Sisarukset. Aiempi sukunimi: Trent)
  • Kiki 'Polly' (Jackin papukaija)

Kirjojen juoniselosteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Seikkailujen saari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Filip tapaa orvoksi jääneet sisarukset Jackin ja Annen kesäkoulussa, jota hänen piti käydä, koska hän oli ollut monta kuukautta sairaana lukukauden aikana. Hän saa tietää, että sisarukset eivät kovinkaan pidä sedästään ja hänen taloudenhoitajastaan, joiden luona heidän täytyy asua. Filip kutsuu heidät luokseen, jossa he tapaavat hänen Dinah-sisarensa, Polly-tädin ja Jocelyn-sedän sekä salaperäisen Bill Smugs -nimisen miehen. Mutta läheisellä saarella kaikki ei ole kohdallaan ja pian lapset ovat sekaantuneet rahanväärentäjiin, jotka toimivat saaren hylätyissä kuparikaivoksissa.

Seikkailujen linna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapset ja rouva Mannering matkustavat vuoristomökkiin, joka sijaitsee vanhan linnan lähellä. Lapset ovat kiinnostuneita raunioista ja haluavat myös seurata kotkien pesintää. Jack päättää jäädä linnaan yöksi ja huomaa, ettei olekaan yksin. Miehillä on pahat mielessään ja Jack hälyttää ystävänsä apuun.

Seikkailujen laakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapset ovat lähdössä lentämään Billin kanssa, mutta he menevät vahingossa väärään koneeseen. Lähtö tapahtuu pelottavissa merkeissä ja lapset päätyvät sodan runtelemaan syrjäiseen laaksoon, jossa salamyhkäiset miehet etsivät kadonnutta aarretta.

Seikkailujen meri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bill vie kaikki neljä lasta skotlantilaiselle saarelle, jotta he voisivat toipua tuhkarokosta. Saaristossa he kuitenkin törmäävät hämäräperäisiin puuhiin ja sitten Bill katoaa. Lasten on yksin selvitettävä, missä hän on ja mitä oikeastaan tapahtuu.

Seikkailujen vuori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki – lapset, Kiki, rouva Mannering ja Bill – toivovat rauhallista lomaa ja lähtevät vaeltamaan Walesin vuorille. Mutta etsiessään perhoslaaksoa lapset eksyvät ja päätyvät salaperäisen vuoren lähelle. He törmäävät moniin arvoituksiin: järisevä maa, susilauma, mustaihoinen karkulainen ja Filipin katoaminen. Ne kaikki heidän on ratkottava...

Seikkailujen laiva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapset ovat risteilyllä Kreikan saaristossa. Mutta kun Filipin lemmikkiapina rikkoo syntymäpäivälahjan, lapset ajautuvat jännittävään ajojahtiin, jonka tavoitteena on löytää 'Andra'n kadonnut aarre. Myös rikolliset havittelevat aarretta.

Seikkailujen sirkus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Seikkailujen sirkus

Kuka on tämä ylimielinen poika, jonka Bill on kutsunut kotiin lomien ajaksi? Kiki ja Jack eivät pidä hänestä. Lapset saavat pian selville, että hän on prinssi Aloysius Gramondie ja vihamiehet ovat hänen jäljillään. He haluavat syrjäyttää prinssin sedän, joka on heidän mielestään liian vahva hallitsija, ja asettaa vasta 11-vuotiaan prinssin valtaistuimelle. Jack ja Kiki seuraavat muita, jotka on kidnapattu ja viety Tauri Hessian maahan. He päätyvät sirkukseen ja uusien ystäviensä avulla Jack on pian päättämässä kokonaisen kansakunnan kohtalosta.

Seikkailujen joki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Seikkailujen joki

Neljä lasta ja heidän perheensä ovat toipumassa pahasta flunssasta ja tekevät jokimatkan Lähi-itään. Mutta matkalla on toinenkin syy: Billiä on pyydetty pitämään silmällä Raya Uma -nimistä rikollista. Lapset ovat pian keskellä seikkailua, jossa etsitään muinaista kadonnutta kaupunkia ja sen satumaisia aarteita.

Sovitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seikkailujen saari muokattiin 1982 televisioelokuvaksi ja Seikkailujen linna 8-osaiseksi televisiosarjaksi 1990.

Cloud 9 Entertainment Studios muokkasi kaikki kahdeksan romaania 8-osaiseksi televisiosarjaksi 1996.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]