Enid Blyton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Enid Blyton
Enid Blyton.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt11. elokuuta 1897
Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta
Kuollut28. marraskuuta 1968 (71 vuotta)
Hampstead, Englanti
Ammatti kirjailija, opettaja, runoilija
Puoliso Hugh Alexander Pollock
Kenneth Fraser Darrell Waters
Kirjailija
SalanimiMary Pollock
Tuotannon kielienglanti
Aikakausi 1922–1968
Tyylilajit lastenkirjallisuus: seikkailu, arvoitukset, fantasia
Pääteokset Arvoitus-, Salaisuus-, Seikkailu-, SOS- ja Viisikko-sarjat
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Kotisivut
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta
Enid Blytonin talo. Bourne End, Buckinghamshire, UK.

Enid Mary Blyton (11. elokuuta 1897 Lontoo28. marraskuuta 1968 Hampstead) oli englantilainen kirjailija, joka tunnetaan etenkin lastenkirjailijana.

Blyton on kirjoittanut useita lapsille ja nuorille tarkoitettuja teossarjoja, muun muassa Viisikko-, Salaisuus-, Sos- ja Seikkailu-sarjat. Blyton kirjoitti yli 600 lasten- ja nuortenkirjaa 40 vuotta kestäneen kirjailijauransa aikana. Lisäksi hän kirjoitti vuosikausia tarinoita lehtiin. Hänen kirjojaan on käännetty yli 40 kielelle ja niitä on myyty miljoonittain. Blyton on yksi 1900-luvun suosituimmista ja menestyneimmistä lasten- ja nuortenkirjailijoista.

Blyton kirjoitti myös salanimellä Mary Pollock.[1][2]

Varhaiset vaiheet ja yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Blyton syntyi kauppiasperheeseen Lontoon Southwarkissa. Lapsena Blyton haaveili pianistin ammatista, mutta meni 19-vuotiaana opettajakouluun. Hän opetti viisi vuotta ja kirjoitti vapaa-ajallaan. Hänen esikoisteoksensa oli runokokoelma Child Whispers (1922). Blyton meni naimisiin majuri Hugh Alexander Pollockin kanssa 1924. He muuttivat Buckinghamshireen ja myöhemmin Beaconsfieldiin ja saivat kaksi tytärtä. Avioliitto ajautui vaikeuksiin ja 1941 Blyton tapasi lontoolaisen kirurgin Kenneth Fraser Darrell Watersin, jonka myöhemmin nai.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Enid Blytonin kirjat onnistuivat kiehtomaan alle murrosikäisten lasten mielikuvitusta. Rakenteena niissä on usein arvoitus ja sen ratkaisu. Hänen kirjoissaan lapset ovat usein lomalla koulusta ja vapaita seikkailemaan ja tutkiskelemaan maailmaa ilman aikuisten sekaantumista. Tarinoiden perheet ovat pääsääntöisesti vajaita, yleensä isät puuttuvat kuten useissa sarjakuvaperheissä. Samat lapsisankarit esiintyvät kymmenissä kirjoissa. Tapahtumapaikkana on Englannin idyllinen maaseutu ja lapset tekevät pyöräretkiä, piknikkejä, syövät jäätelöä ja maukasta kotiruokaa ja seikkailevat meren rannalla ja saarilla. Henkilö- ja luonnonkuvaus on hyvin vähäsanaista, mutta kirjojen viaton ja lämmin ilmapiiri ja jännittävästi kuvatut seikkailut ovat lapsille miellyttävää eskapismia. Viittauksia useiden kirjojen kirjoitusajan toiseen maailmansotaan on vain harvoissa teoksissa.

Nuoremmille lapsille on suunnattu, animaatiosarjanakin esitetty Lelumaan Niksu. Muutamat Blytonin kirjasarjoista ovat yhä suomentamatta. St. Clare -sarjan tapahtumapaikkana on sisäoppilaitos. Lisäksi Blyton on kirjoittanut satu- ja fantasiaelementtejä sisältävät sarjat The Faraway Tree, Wishing Chair ja Enchanted Tales, sekä 14-osaiset sarjat Vanhan ja Uuden testamentin tarinoita vuosina 1949 ja 1953.

1950-luvulla kirjoitetut kirjat kuvastavat selvästi ajan henkeä, brittiläistä luokkajärjestelmää ja perinteisiä sukupuolirooleja. Kun Englanti muuttui 1960–1970-luvulla yhä monikulttuurillisemmaksi yhteiskunnaksi, useat kirjastot poistivat hyllyistään Blytonin teoksia pitäen niitä sanavarastoltaan heikkoina, rasistisina, seksistisinä ja snobistisina. Blytonin kirjojen ”poliittinen epäkorrektisuus” ei kuitenkaan ole vähentänyt niiden valtavaa suosiota koko maailman lapsilukijoiden keskuudessa, vaikka niiden ilmestymisestä on kulunut jo yli viisikymmentä vuotta.

Uudella vuosituhannella kustantaja on muuttanut useita kirjoja uusien painosten myötä. Yksi Viisikko-kirjoissa esiintyvä lapsi, Dick, on saanut uuden nimen Rick, koska sana dick tarkoittaa englannin puhekielessä nykyään penistä, ja niissä esiintyvästä Fanny-tädistä on tullut Frannie, koska fanny tarkoittaa nykyään brittienglannin puhekielessä vaginaa ja amerikanenglannin puhekielessä naisen takapuolta. Bess on saanut nimen Beth, koska Bess on nykyään harvinainen lempinimi Elizabethille, ja Jo on Joe, koska se on tyypillisempi nimi pojalle. Lisäksi kirjoissa myös pojat tekevät nykyisin keittiötöitä, eikä tuhmia lapsia lyödä. Arvosteluja on kerännyt osakseen päätös muuttaa nimet Mary ja Jill muotoon Zoe ja Pippa ja sana biscuits (keksit) amerikkalaiseen muotoon cookies pyrkimyksenä vedota yhdysvaltalaiseen kohderyhmään.[3][4]

Blytonin tytär luovutti syksyllä 2010 huutokaupattavaksi Blytonin käsikirjoituskokoelman, josta on löytynyt Mr. Trumphy's Caravan -nimisen julkaisemattoman teoksen käsikirjoitus. Kokoelman osti huutokaupasta newcastlelainen lasten kirjallisuuskeskus Seven Stories. 180-sivuinen teos kertoo taikakaravaanista.[5]

Arvoitus-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Arvoitus
 • Aution kartanon arvoitus (The Rockingdown Mystery, 1949)
 • Kiertävän tivolin arvoitus (The Rilloby Fair Mystery, 1950)
 • Kellotornin arvoitus (The Ring O’Bells Mystery, 1951)
 • Salaisen sataman arvoitus (The Rubadub Mystery, 1952)
 • Lumisen laakson arvoitus (The Rat-a-Tat Mystery, 1956)
 • Vanhan majatalon arvoitus (The Ragamuffin Mystery, 1959)

Muut sarjat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Koski, Mervi: Ulkomaisia nuortenklassikoita. Helsinki: BTJ Kirjastopalvelu, 2000. ISBN 9516924662.
 • Stoney, Barbara: Enid Blyton: Elämäkerta. Suomentanut Salojärvi, Heikki. Helsinki: Ajatus, 2008. ISBN 9789512075881.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Enid Blyton fantasticfiction.com. Viitattu 11.8.2020. (englanniksi) 
 2. Lennon, Troy: Children’s book author Enid Blyton wrote more than 700 titles in her prolific writing career dailytelegraph.com.au. 11.8.2017. Viitattu 11.8.2020. (englanniksi) 
 3. Stoney, Barbara: Row Faster, George! The PC Meddlers Are Chasing Us! Daily Mail. 26.6.2006. Lontoo: DMG Media. (englanniksi)
 4. Goodwin, Karin: Famous Five Have Awfully PC Adventure The Times. 25.6.2006. Yhdistynyt kuningaskunta. Arkistoitu 27.7.2008. (englanniksi)
 5. Enid Blytonilta löytyi aiemmin tuntematon teos. Helsingin Sanomat, 23.2.2011, s. C 2. Helsinki: Sanoma Media Finland Oy.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Enid Blyton.